Home > Uncategorized > Solat Hajat PAS Doa KO UMNO BN Patut Dikutuk

Solat Hajat PAS Doa KO UMNO BN Patut Dikutuk

 

 

 

– Doa keburukan kepada sesama Islam dilarang oleh syariat dan juga pandangan orang yang ada akal kewarasan.

– Oleh itu menggunakan program solat hajat yang dihadiri ribuan umat Islam tidak wajar dijadikan tempat melepaskan kemarahan politik.

– Begitu juga meniup semangat kebencian berdasarkan fitnah bahawa parti UMNO BN menjual negara ini juga tidak boleh diterima oleh sesiapa.

– Bagaimana andaikata UMNO juga membuat solat hajat mengutuk agar dihancurkan PAS seperti doa yang mereka buat semasa solat hajat di Stadium Sultan Muhammad Kota Bharu dua hari yang lalu ?

– Paling penting di dalam Islam berdasarkan akhlak Nabi kita tidak pernah temui sebarang contoh Nabi mendoakan kehancuran kepada musuh-musuhnya bahkan musuh baginda didoakan agar menerima hidayah memeluk Islam.

– Ia berlaku semasa kisah Nabi mendoakan Umar Al-Khattab yang akhirnya membawa kepada pengislaman beliau selepas mendapat hidayat dari Allah Taala.

– Begitu juga di saat Nabi diberi tawaran agar menghancurkan kota Taif yang menolak seruan baginda, namun ia dijawab dengan baik dengan kata dan doa agar zuriat penduduk tersebut akan lahir dan menjadi umat manusia yang beriman kepada Allah.

– Terbukti akhirnya penduduk Taif menjadi orang Islam yang kekal hingga ke hari ini.

– Pemimpin PAS patut mengkritik tindakan ini, sama seperti tindakan yang dibuat oleh Nik Aziz apabila mendoakan Perdana Menteri agar ‘pecah perut’ sebelum ini.

– Namun ketinggian akhlak YAB Perdana Menteri tidak menghalang beliau untuk menziarahi Nik Aziz apabila beliau ditimpa sakit dan dirawat di hospital.

– Akhlak yang ditunjukkan jelas memberi pengertian besar perbezaan antara pemimpin yang berakhlak seperti Nabi walau berpakaian tidak mengikut pakaian Nabi seperti jubah dan serban.

Malang jika manusia masih menilai luaran namun tidak mengira dalaman seseorang yang sememangnya tidak mampu dilihat dengan mata kasar tetapi terpancar melalui sikap dan perbuatan.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s