Home > 1 > Rafidah vs Shahrizat : Peralihan dikekalkan untuk perpaduan ?

Rafidah vs Shahrizat : Peralihan dikekalkan untuk perpaduan ?

[rafidah_shah_novnew.jpg]

Assalamualaikum.

Licit juga politik Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz! Beliau telah mengemukakan pelan peralihan kuasa kononya untuk menstabilkan politik wanita Umno. Padahal apa yang tersembunyi di sebalik pelah itu adalah untuk mengukuhkan kedudukannya.

Beliau sudah tahu kerier politiknya sudah penghujung maka dibuatnya pelan peralihan itu. Beliau akan berundur pada Jun, bukan pada Mac seperti mana pelan yang dikenakan ke atas Abdullah Ahmad Baawi. Kenapa?

Pelan peralihan kuasa itu tidak ubah seperti ubat kalis tua yang terpaksa digunakan Rafidah untuk melindungi politik dan jawatannya. Bijak juga si Rafidah ini.

Mudah saja untuk membaca pelan bikinan Rafidah itu. Dengan pelan itu ia berjaya memenuhi impiannya untuk menghindarkan bekas Ketua Puteri Umno, Azalina Othman Said daripada melangkah masuk ke dalam gelanggang wanita. Jelas sekarang Azalina tidak mendapat pencalonan mencukupi untuk bertanding jawatan Naib Ketua Wanita.

Nampaknya Exco wanita Umno dipulas dan disihir hidup-hidup oleh Rafidah sehinggakan Azalina tiak diberikan peluang. Menyekat Azalina melangkah ke alam gelanggang politik bermakna wanita Umno masih berpegang kepada politik lama atau masih menggunakan kain buruk untuk menutup kemaluan mereka dan menolak peralatan baru yang mudah, rengkas dan berkesan.

Selain itu beliau juga mungkin mengharapkan kalau Mohd Najib Razak jadi PM nanti silap-silap hari bulan beliau akan dilantik menjadi menteri Kabinet pula. Kalau ini berlaku maka beliau mendapat laba dua kali. Sebenarnya inilah yang diimpi dan dimimpikan oleh Rafidah. Kenapa punca beliau bersekongkol dengan puak yang mahukan Abdullah Badawi turun ialah kerana marah dan berkecil hati dengan Abdullah yang tidak melantiknya sebagai menteri.

Justeru adalah elok kalau Sharizat Abdul Jalil mengkaji balik keputusan untuk akur kepada kehendak Rafidah yang berselindung di sebalik pelan peralihan kuasa itu. Tunggu apa lagi beliau sudah menapat pencalonan untuk menentang Rafidah teruskan saja. Sharizat tiak boleh tunggu lama-lama lagi apa lagi kalau ketidaksediaan beliau untuk menentang Rafidah itu atas rasa kesian ia satu kesilapan besar.

Apa yang Sharizat patut sedar kalau beliau akur kepada kehendak Rafidah semata-mata kerana ingin menjaga hati dan politik Rafidah beliau pula nanti akan ditolak oleh wanita yang meletakkan pengharapan tinggi kepadanya untuk mengambil alih tempat Rafidah. Sharizat kena ingat Kamalia Ibrahim sedang menanti untuk membuat kejutan. Jika perhitungan silap ini boleh menyebabkan Sharizat akan menangis tidak berlagu di mana kerusinya kini akan disambar orang.

Kalau ini berlaku Rafidah tidak rugi apa-apa kerana beliau masih kekal di tempatnya itu. Baik kalau Sahrizat membuat perhitungan serapi mungkin agar tidak menyesal dikemudian hari


catatan oleh : Tun Paduka Tuan

Advertisements
Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s