Home > 1 > 3 dalam 1 – Berita, Hansard Parlimen dan artikel tentang Tan Lian Hoe yang biadap terhadap Melayu !

3 dalam 1 – Berita, Hansard Parlimen dan artikel tentang Tan Lian Hoe yang biadap terhadap Melayu !

1 ) Tan Lian Hoe Tidak Patut Ungkit Status Orang Melayu

By: Ramjit

KUALA LUMPUR, 14 Okt (Bernama) — Ketua Wanita Gerakan Datuk Tan Lian Hoe perlu sedar bahawa berdasarkan sejarah Nusantara, bangsa Melayu meliputi kepulauan Filipina, Tanah Jawa sehingga ke Selatan Thai dan melangkau ke negara Yunan, kata Ketua Umno Bahagian Cheras Datuk Syed Ali Alhabshee.

“Bangsa Melayu mula tegak sebagai sebuah kerajaan berdaulat apabila terbentuknya kerajaan Langkasuka (Kedah) dan kesultanan Melayu Melaka di samping banyak lagi kerajaan Melayu di kepulauan Nusantara,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sehubungan itu, kata Syed Ali, Tan tidak sepatutnya mempersoalkan status orang Melayu sebagai masyarakat pribumi negara ini kerana Umno tidak pernah sesekali mengungkit asal usul masyarakat lain.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Tan semasa berucap pada perasmian Persidangan Perwakilan Pemuda dan Wanita Gerakan ke-21 Jumaat lepas yang memberi peringatan supaya semua pihak tidak melupakan sejarah silam selain menyamakan asal-usul setiap kaum di negara ini.

Selain itu, Tan juga dikatakan mempertikai status orang Melayu sebagai penduduk asal negara ini dalam sebuah rancangan terbitan sebuah stesen televisyen berbayar baru-baru ini.

Syed Ali berkata Gerakan perlu mengambil tindakan terhadap Tan kerana membuat kenyataan yang didakwanya berbaur hasutan dan perkauman, selain mengetepikan fakta berhubung kedudukan orang Melayu sebagai penduduk asal negara ini.

— BERNAMA

2) Ikuti perdebatan di Parlimen dalam Hansard Parlimen ( sini ) bertarikh Rabu Oktober 22hb, 2008:

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Terima kasih, Tuan Yang di-Pertua. Soalan tambahan saya ringkas sahaja. Saya merasakan bahawa Jabatan Penyiaran ini bertanggungjawab antaranya adalah memelihara perpaduan dan keharmonian dalam negara kita. Saya menyaksikan kadang-kadang berita ini mengungkit-ungkit masalah perkauman, asal usul dan seumpamanya dan ada yang melibatkan menteri-menteri dan timbalan-timbalan menteri termasuk Yang Berhormat. [Tepuk]

Jadi, adakah ini menggambarkan, kalau hendak bercakap tentang standard BBC mereka berjaya menjadi benchmark tetapi ini yang berlaku dalam negara kita. Kita ten years behind time!

Jadi, sila jawab.

Dato’ Tan Lian Hoe: Terima kasih Yang Berhormat Kubang Kerian. Tuan Yang di-Pertua, sebenarnya RTM menyiarkan berita-berita yang mempunyai nilai berita. Saya ingat RTM melalui RTM1 ataupun RTM2 sebenarnya tidak mengungkit-ungkit perkara-perkara yang sebenarnya tidak benar.

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Yang Berhormat sendiri mengungkit-ungkit fakta sejarah yang dipusing-pusingkan. [Tepuk] Sebagai Timbalan Menteri Penerangan satu tindakan…

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Sri Gading…

https://i2.wp.com/umnobsg.net/v1/images/zoom/AJK%20BSG/viewsize/Datuk.jpgDatuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: …sangat bercanggah dengan kehendak sejarah negara.

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Sri Gading.

Tan Lian Hoe semasa Ahli Parlimen Bukut Gantang. Tan kini
adalah ahli Parlimen Lenggong yang 80% pengundi adalah orang.
Melayu. Wakil Rakyat bahalol yang hina pengundinya!

Dato’ Tan Lian Hoe: Untuk makluman Dewan yang mulia ini sebenarnya isu ini saya ingat telah pun selesai dan saya ingat…

Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Siapa kata selesai? Tak mohon maaf apa-apa pun.

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Batu Pahat.

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Mana boleh selesai, mana boleh selesai.

Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat, Ahli-ahli Yang Berhormat..

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Tak akan boleh selesai pengubahan fakta.

Tuan Yang di-Pertua: Tertib Ahli-ahli Yang Berhormat.

Dato’ Tan Lian Hoe: Untuk makluman Ahli-ahli Yang Berhormat sebenarnya dalam teks ucapan saya dalam persidangan perwakilan wanita baru-baru ini sebenarnya saya tidak menyatakan bahawa orang Melayu datang daripada…

Tuan Chua Tian Chang [Batu]: Tuan Yang di-Pertua, Tuan Yang di-Pertua point of order. Yang Berhormat Timbalan Menteri sepatutnya jawab kepada soalan.

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Batu, Yang Berhormat Batu.

Tuan Chua Tian Chang [Batu]: Tak perlu jawab kepada…

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Batu point of order apa?

Dato’ Shamsul Anuar bin Haji Nasarah [Lenggong]: Yang Berhormat Batu hendak pertahankan itu!

Tuan Chua Tian Chang [Batu]: Sebab apa yang dibangkitkan oleh Yang Berhormat Sri Gading…

Tuan Yang di-Pertua: Ahli Yang Berhormat, Ahli Yang Berhormat…

Tuan Chua Tian Chang [Batu]: …dan Yang Berhormat Batu Pahat bukan dalam soalan.

Dato’ Tan Lian Hoe: Ahli Yang Berhormat…

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Batu, kalau bilang point of order, sebut apa point of order. Teruskan Yang Berhormat Timbalan Menteri, teruskan.

Dato’ Tan Lian Hoe: Saya ingat perkara ini saya akan jelaskan kepada Ahli Yang Berhormat sekiranya Ahli Yang Berhormat datang untuk berjumpa dengan saya. Sebab saya tidak mahu panjangkan, sebab ia akan memburukkan…

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Bukan kita datang jumpa you, you datang jumpa kita. Bukan kita datang jumpa you.

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Sri Gading, Yang Berhormat Sri Gading!

Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: Duduklah!

Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat, saya ingin beritahu Yang Berhormat ini…

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Apa duduk? Apa duduk?

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Padang Serai.

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Apa duduk? Soal bangsa kita tidak akan duduk!

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Sri Gading! Ahli-ahli Yang Berhormat, ikut peraturan mesyuarat. Yang Berhormat Timbalan Menteri jawab sahaja apa yang ditimbulkan oleh Yang Berhormat Kubang Kerian kecuali saya menjemput Ahli Yang Berhormat yang lain itu untuk mengajukan soalan kepada Yang Berhormat Timbalan Menteri. Tak payah respons kepada yang lain.

Dato’ Tan Lian Hoe: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Saya ingat jawapan telah diberi kepada Yang Berhormat Kubang Kerian tadi bahawa RTM tidak mengungkit-ungkit perkara yang tidak berkaitan kecuali ia adalah nilai berita. Sekian, terima kasih.

3) Artikel Blogger http://pendekar-bujang-lapok.blogspot.com/

Isu kenyataan Ketua Wanita MCA yang merupakan komponen BN bahawa Melayu juga pendatang sangat berbahaya. Ia diucapkan selari dengan nada Pakatan Rakyat yang mendesak ketuanan Melayu dihapuskan agar semua kaum diberi layanan sama rata…atas nama kesamarataan.

Sedangkan mengikut populasi penduduk ia tidak melambangkan keadilan jika majoriti Melayu yang mewakili Bumiputera 67% dan Bukan Bumiputera 33%.

Siapakah Tan Lian Hoe ?

Datuk Tan Lian Hoe merupakan seorang ahli politik wanita Parti Gerakan Rakyat Malaysia. Beliau merupakan ketua wanita Parti Gerakan.Berasal dari negeri Melaka. Memiliki ijazah Pengajian Melayu dari Universiti Malaya dan bertugas sebagai guru sebelum menyertai politik.

Jika kita lihat, latar belakang beliau sudah menampakkan ‘kemelayuannya’ dan tentu beliau juga memahami siapakah bangsa Melayu.. Namun silap kata telah memakan diri dan hampir memusnahkan kerjaya politiknya…Sehingga Ahli Parlimen BN turut sama menyelar kenyataan tersebut yang ada disalin di sini.

Ia tercetus semasa perasmian Persidangan Perwakilan Pemuda dan Wanita Gerakan ke-21 , Tan Lian Hoe menyamakan asal-usul setiap kaum di negara ini. Tan juga dikatakan mempertikai status orang Melayu sebagai penduduk asal negara ini dalam sebuah rancangan terbitan sebuah stesen televisyen berbayar.

Sedikit imbasan perjalanan politik beliau dalam PRU ke 11 dan 12.

https://i1.wp.com/www.pilihanraya.com.my/images/bnparties/ppphead.jpgDalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2004, Parti Progresif Rakyat ingin bertanding di Negeri Perak. Selepas berunding dengan parti ahli Barisan Nasional lain, akhirnya mereka diberikan kawasan Parlimen Taiping dengan M. Kayveas sebagai calon. Namun kawasan ini pada asalnya ditandingi oleh Parti Gerakan. Sebagai ganti, UMNO “meminjamkan” kawasan Bukit Gantang yang merupakan kawasan Melayu kepada Parti Gerakan. Tan Lian Hoe dihantar mewakili Parti Gerakan untuk bertanding di sana dan beliau berhasil menang.

Namun selepas itu, UMNO menyuarakan hasrat untuk bertanding di Bukit Gantang sekali lagi. Tan Lian Hoe pula ingin bertanding di kawasan Taiping dalam pilihan raya umum seterusnya, namun Kayveas tegas ingin kekal di Taiping. Akhirnya Tan Lian Hoe diberikan buat sementara bagi Pilihan Raya Umum Malaysia 2008 kawasan parlimen Lenggong oleh UMNO Perak, satu kawasan yang majoritinya pengundi Melayu. Tetapi pada hari keesokannya, pihak UMNO berubah fikiran dan “meminjamkan” kawasan Gerik kepadanya. Kawasan ini juga kebanyakan pengundinya berbangsa Melayu. Tan Lian Hoe bertanding di sini dan sekali lagi menang.

Soalan saya, apakah kemenangannya hasil undi Melayu penyokong UMNO pada PRU ke 11 dan 12 tidak berjaya menyakinkan beliau akan ketuanan Melayu yang termaktub di dalam undang undang ?

Apakah tidak cukup ehsan diberikan walaupun kawasan Melayu dikorbarkan untuk rakan UMNO iaitu MCA sehingga mereka masih mengkritik hak hak bangsa teras parti kita ?

Mungkinkah ini taktik ingin mengumumkan ‘perceraian’ secara terhormat bagi melompat ke Pakatan Rakyat ?

Dalam barisan Kabinet Malaysia 2008, Tan Lian Hoe telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Penerangan Malaysia .

Namun ia tentu tidak berbaloi selaku Ketua Wanita MCA menjadi timbalan Menteri ; andaian yang saya rasa bermain di fikiran beliau dan rakan rakan Gerakan yang akhir akhir ini semakin lantang bersuara…Tentu Anwar dapat menawarkan sesuatu yang lebih tinggi barangkali jika mereka sedia berpisah dengan Barisan Nasional yang sudah berjaya dikaratkan di mata rakyat melalui permainan politik tidak bermaruah Pakatan Rakyat !

Namun soalan terakhir saya, adakah beliau sedar kenyataan tersebut tidak masuk akal dan wajar dikenakan tindakan keras sebagaimana Datuk Ahmad Bukit Bendera digantung parti tiga tahun ? Adakah MCA bersedia menggantung ‘ketua wanita’ nya seperti UMNO lakukan ????

Inilah penentu sikap sebenar MCA dalam berkawan dengan UMNO dalam BN. Kita akan tunggu reaksi mereka dan nanti kita akan tahu mana satu intan mana satu kaca.

Advertisements
Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s