Home > 1 > Karpal Singh, hero tamil baru yang digantung ?

Karpal Singh, hero tamil baru yang digantung ?

https://i0.wp.com/www.theedgedaily.com/cms/storage/images/com.tms.cms.image.Image_9998528c-cb73c03a-c5577c00-c6eebc37/1/pic8_29042008.jpg

“Saya gunakan kuasa saya di bawah Peraturan 44(3) kepada Bukit Gelugor, saya gantung dua hari tidak boleh hadir dewan kerana guna perkataan kurang ajar, saya sekarang serius dan tidak main-main,” kata Pandikar Amin.

Itulah kata nada tegas Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang tidak dapat menahan kemarahan apa dituduh oleh peguam terkenal tetapi haprak itu, bahawa beliau main-main dan tidak serius ketika mempengerusikan persidangan dan membuat peraturan.

Biadap betul Karpal Singh dan penulis tidak merasa pelik kerana beliau sangat selamba sahaja mengherdik siapa sahaja yang dirasakan sasaran sesuai walaupun dari kalangan Raja atau rakyat biasa seperti Speakar Dewan Rakyat.

Seperti isu beliau mempertikaikan tindakan Sultan Perak menitahkan Menteri Besar menarik balik arahan pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury. Sepatutnya Karpal Singh perlu memahami bahawa perbuatan Mohammad Nizar menukar Jamry sebagai membelakangkan kedudukan Sultan Perak sebagai Ketua Agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP).

Kata Karpal semasa perbahasan – ” Tuan Speaker, jangan main-main. Tuan Speaker tidak serius dalam perkara ini.

Maka berlakulah apa yang telah berlaku iaitu penggantungan selama dua hari terhadap Karpal Singh dan ia tetap diteruskan meskipun dirayu oleh Anwar selaku Ketua Pembangkang.

Kata Pandikar : “Sebelum ini saya enggan menggunakan kuasa saya, kalau ketua pembangkang boleh beri jaminan kepada saya bahawa dalam persidangan akan datang bahawa tuduhan liar https://i0.wp.com/cache.daylife.com/imageserve/0g6ob8ufhwb8h/340x.jpgselama ini pura-pura saya tidak dengar.

Berat untuk saya buat keputusan dan tarik balik. Kalau saya dapat sokongan daripada ahli Yang Berhormat bahawa perkara ini tidak akan berlaku lagi,” katanya.

Susah mengendalikan cerdik pandai tetapi ‘kurang ajar’ seperti Karpal Singh ini. Namun ia menggambarkan tahap kematangan dan ketahanan emosi beliau sehingga tergamak menuduh Speaker tidak serius di dalam menjalankan tugasnya, satu tuduhan yang amat berat dan tidak berasas…

Memang sejarah telah menunjukkan Karpal telah banyak kali membuat kenyataan yang menimbulkan kemarahan orang melayu tetapi akhir akhir ini lebih biadap manusia ini. Sudahlah mempertikaikan titah DYMM Sultan Perak, dia juga pernah mempersoalkan tindakan Raja Raja Melayu seperti DYMM Sultan Terengganu, Selangor dan Raja Perlis.

Biadap tak biadap Karpal ini ialah hingga sanggup mempertahankan kenyataan kurang ajarnya itu walaupun ada 2000 laporan polis dibuat terhadap dia. Yang malangnya orang melayu yang menjadi Menteri Besar Perak pula kata Karpal ada hak untuk membuat kenyataan yang menghina itu. Sayang kerana demi sebuah pakatan rapuh Melayu sanggup korbankan kehormatan kepada Sultan….

Justeru bukan sekadar digantung 2 hari dari sidang Parlimen, bahkan kewarganegara beliau juga patut dikaji semula berdasarkan apa yang telah beliau lakukan sebelum ini. Dan diharapkan agar laporan polis  terhadap beliau sebelum ini, disiasat secepat mungkin bagi membuat  pendakwaan terhadap kesalahan yang dilakukan.

Kita tidak mahu ada lagi yang ingin mencontohi jejak langkah sumbang tersebut hingga ada ramai yang akan turut digantung dari menghadiri sidang selepas ini sehingga merugikan perbahasan yang tentu memerlukan ramai menyertainya bagi memastikan kualiti perbahasan dapat ditingkatkan dan menjadi medan kepentingan rakyat diutamakan…

https://i2.wp.com/farm2.static.flickr.com/1047/580964032_d4961aff50.jpg

Baca kembali nasihat Sultan Perak Sultan Azlan bertitah demikian sempena sambutan Hari Keputeraan baginda ke-80 di Istana Iskandariah baru baru ini :

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah hari ini bertitah :

kepentingan negeri dan rakyat hendaklah mengatasi kepentingan politik kepartian.

Titah baginda masa untuk (parti politik) membuat janji telah berakhir sebaliknya kini (parti yang menang) perlu menunaikan setiap janji untuk manfaat rakyat jelata.

“Masa berkempen telah berakhir. Kini adalah masa bekerja. Berkempen dan bekerja sangat berbeza. Segala janji hendaklah dipenuhi, segala kata perlu dikota.

“Segala fikiran, tenaga dan sumber hendaklah dijuruskan untuk memajukan negeri, terutama usaha menambah baik prasarana, menarik pelaburan, merapatkan jurang pendapatan, menyediakan perumahan bagi rakyat berpendapatan rendah, membasmi kemiskinan, membangunkan modal insan dan mewujudkan peluang pekerjaan,” titah baginda.

Sultan Azlan Shah turut bertitah bahawa institusi Raja perlu bijaksana memberi tafsiran kepada semangat yang terkandung dalam konsep Raja Berperlembagaan dan demokrasi berparlimen, kedua-duanya yang tidak seharusnya dijadikan instrumen menghalalkan cara jika perkara yang dinasihatkan itu sama sekali bertentangan dengan undang-undang dan bercanggah dengan prinsip Perlembagaan.

Walaupun Raja bertindak atas nasihat Ketua Kerajaan, tetapi Raja tidak wajar memberi perkenan jika nasihat yang diberikan itu tidak mencerminkan keadilan, titah baginda.

Berasaskan semangat Raja Berperlembagaan, Sultan Perak bertitah seseorang Raja mempunyai peranan untuk menyampaikan nasihat dan pandangan, memberi galakan dan dorongan serta memberikan sesuatu peringatan dan teguran.

“Raja sewajarnya menggunakan akal bicara, menggunakan hikmah mempertimbangkan secara arif lagi bijaksana dalam memberikan sesuatu perkenan terutama dalam perkara berhubung kepentingan negeri dan rakyat,” titah baginda lagi.

Daulat Tuanku !!

Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s