Home > 1 > Rocky Bru pertahan Utusan – tentang saman menyaman pembangkang !

Rocky Bru pertahan Utusan – tentang saman menyaman pembangkang !

TUESDAY, OCTOBER 14, 2008

Kebebasan akhbar disokong tetapi tidak untuk Utusan

Tulisan Blogger Another Brick In The Wall


Begitu banyak dan lama Utusan Malaysia berjasa kepada orang Melayu, mengapa ianya dicerca begitu rupa? Tidak adakah orang Melayu atau pencinta kebebasan akhbar yang sanggup mempertahankan serangan terhadap Utusan di blog Rocky Bru ?

Dalam tulisannya semalam, beliau memberi gambaran seolah-olah tindakan dua ahli politik DAP menyaman Utusan Malaysia atas isu remeh temeh akan menyekat kebebasan akhbar. Dan, ini tidak konsisten dengan kritikan mereka bahawa kerajaan menyekat kebebasan akhbar.

Pandangan tidak populis Rocky ini menarik kritikan dari pembaca dan komentar blognya.

Sikap orang awam yang dicerminkan dalam komentar tidak konsisten. Mereka menerima pakai pandangan yang mereka mahu dengar tanpa mengambilkira percanggahan prinsip dalam pandangan mereka.

Jika orang ramai boleh bangun menentang saman terhadap Rocky dan YB DAP, Jeff Ooi, mengapakah mereka tidak bising bila taktik saman mahkamah digunakan terhadap Utusan?

Sebarang tindakan membuat saman mahkamah dan berjumlah yang tidak realistik adalah satu tindakan keterlaluan yang sebenarnya menyekat kebebasan yang keterlaluan.

Sebagai seorang wartawan-blogger dan bekas editor yang menghargai dan memperjuangkan kebebasan akhbar, Rocky telah menyuarakan satu pandangan yang amat releven. Tentu sekali, dia telah mengambilkira realiti amalan kewartawanan di Malaysia.

Mengapa orang ramai dan blogosphera bersikap sedemikian rupa terhadap Rocky dan mempertahankan saman ini? Adakah kerana yang menyaman itu DAP? Adakah kerana yang kena saman Utusan Malaysia? Adakah ini bermakna blogger tidak boleh di saman tetapi akhbar boleh?

Kesian “mayat” Tan Sri A Samad Ismail “gelisah” di dalam kubur.

Azan dan Status Islam

Teresa Kok menyaman Utusan Malaysia sebanyak RM30 juta kerana dikatakan membuat laporan salah mengatakan beliau mempersoalkan penggunaan pembesar suara untuk melaungkan azan bagi surau.

Agak susah untuk menerima penafian beliau. Isu azan adalah satu isu yang sering disuarakan oleh ahli-ahli politik DAP, termasuk ahli Parlimen veteran, YB Tan Seng Giau sendiri.

YB Tan berasal dari Kelantan, fasih dalam berbahasa Melayu, dan boleh membaca Jawi. Dia boleh dianggap faham dan biasa dengan amalan Islam orang Melayu Kelantan. Itu pun beliau tiada toleransi terhadap azan.

Utusan dituntut maaf dari Teresa tetapi atas sebab-sebab tertentu, mereka enggan berbuat demikian.

Karpal Singh pula telah memfailkan saman RM10 juta kerana menurutnya Utusan telah memberi gambaran dia mempersoalkan status Islam sebagai agama persekutuan yang tertera dalam perlembagaan.

Bagi kes Karpal, beliau menuntut Utusan menyiarkan maaf dan telah dipenuhi. Namun, Karpal masih tetap menyaman. Adakah ralat Utusan itu tidak memadai untuk Karpal?

Rasanya, tidak susah untuk mengumpulkan kesemua kenyataan Karpal sepanjang berdekad beliau berada dalam politik dan memberi pelbagai kenyataan memperjuangkan ideologi sekularisma DAP/PAP.

Sebut saja mengenai subjek negara Islam atau Daulah Islamiah, berlumba antara Karpal Singh dan Lim Kit Siang untuk menyuarakan bangkangan dan memberi interpretasi Artikel 3 dan 11 Perlembagaan Malaysia mengenai Islam sebagai agama rasmi.

Seberapa boleh, mereka enggan mengakui Islam negara persekutuan dan ugama lain bebas diamalkan tetapi tiada peruntukan dalam Perlembagan untuk kerajaan memberi peruntukan.

Tabung Azan

Tulisan Rocky Bru semalam secara tidak langsung mempromosi usaha Dato’ Syed Ali Al Habshee, Ketua Bahagian UMNO Cheras untuk menubuhkan Tabung Azan bagi memberi sokongan moral kepada Utusan Malaysia dalam menghadapi saman oleh Teresa dan Karpal Singh.

Memang patut UMNO memberi sokongan tersebut kerana Utusan Malaysia adalah wadah (doyen) perjuangan orang Melayu ke arah mencapai kemerdekaan dan selepas kemerdekaan hingga ke hari ini.

Jika UMNO wujud pada tahun 1946, Utusan Melayu (suratkhabar tulisan jawi yang wujud sebelum Utusan Malaysia wujud) telah beroperasi lebih 100 tahun, dari Jun 8hb, 1907.

Kewartawanan Beretika?

Katakan Utusan bersalah dalam kedua-dua kes. Adakah hanya Utusan sahaja yang melakukan amalan kewartawanan yang kononnya tidak beretika?

Jika diamati betul-betul, tuduhan terhadap amalan kewartawanan Utusan adalah juga amalan kewartawanan Rocket, Siasah, Harakah, Berita Keadilan dan usah disebut, Malaysia Today.

Buktikan tiada langsung diguna teknik putarbelit, menyimpan maklumat, melaporkan half truth, dan fitnah di dalam penerbiatan? Bezanya hanya samada dilakukan secara terang terang atau secara halus.

Perbuatan menuduh atau memfitnah masih tetap boleh dilakukan dengan diolah menjadi persoalan atau dipilih kenyataan atau pendapat sesiapa yang mereka rasa boleh disesuaikan dengan tujuan laporan. Ini mungkin selamat dari segi undang-undang tetapi masih juga tidak beretika.

Kadangkala, diselit dan dibahaskan dari aspek theology yang susah dinafi dan menakutkan orang biasa untuk mempersoalkan.

Adakah Utusan sahaja yang kononnya bias terhadap satu-satu pihak?

Realitinya, dunia suratkhabar dan termasuk blog-blog di Malaysia, malah seluruh dunia, mereka mewakili satu parti politik atau satu kumpulan berkepentingan atau satu aliran ideologi pemikiran.

Sedikit sebanyak masing-masing memainkan peranan dan terlibat dalam “perang ide” atau “perang psikologi.” Semua pihak menggunakan media untuk mendoktrinasikan massa.

Juangkan Kebebasan Akhbar?

Hujah yang bakal diguna adalah dengan saman yang mahal, pihak editor akan lebih berhati-hati dan professional dalam membenarkan sebarang berita dan artikel disiarkan. Pada logiknya demikianlah rupa tetapi ia tidak semudah itu.

Dalam kedua-dua kes, agak susah untuk tidak membandingkan apa yang dilakukan oleh DAP meyerupai amalan PAP di Singapura. PAP mendiamkan penentang dan pengkritik dengan cara menyaman di mahkamah dan seterusnya setelah menang kes, bertindak membankrupkan.

Adakah DAP mempunyai niat serupa untuk meniru parti kembarnya menggunakan proses mahkamah? Elemen-elemennya agak berbeza tetapi intipati senarionya hampir serupa.

Secara logik, kita harus bertanya samada keengganan Utusan dan kesusahan yang konon dihadapi Teresa Kok bernilai RM30 juta?

Ini harus mengambilkira Teresa ditangkap “gelembung” mengenai keadaan makanan semasa dalam tahanan ISA. Entah entah, dia dapat dapat makan roti bakar untuk sarapan, dan boleh orde Kentucky Friend Chicken atau Secret Recipe. Pasti DAP tidak akan tuntut di Parlimen perincian bil Teresa semasa dalam tahanan.

Tidak lupa, harus juga kita perhatin bahawa Teresa dan keluarganya menghadapi perasaan ngeri dari peristiwa molotov cocktail dibaling ke rumahnya. [Sedih perbuatan sedemikian harus wujud di negara kita yang aman dan damai.]

Atau ketidakpuasan hati Karpal Singh terhadap kenyataan maaf Utusan Malaysia menjangkau RM10 juta?

Oleh kerana akhbar-akhbar sedemikian sering dibatal atau ditarik lesen penerbitan, mereka dapat menangguk simpati orang ramai dan dianggap dianiayai dan tidak bersalah atas kesalahan yang sama.

Sepanjang yang dapat saya ingat, tidak pula kerajaan atau ahli politik Barisan Nasional yang menyaman akhbar-akhbar politik pembangkang hingga bankrup untuk mendiamkan mereka.

[Harap usah diambilkira ISA dalam perbahasan ini kerana itu hanya melencungkan perbahasan. ISA lebih berkait rapat kepada keselamatan dalam negara dan hanya dikenakan terhadap pengamal akhbar, apabila mereka menghangatkan perhubungan antara kaum hingga boleh menimbulkan masaalah keselamatan.]

Sungguhkah pembangkang kita perjuangkan kebebasan akhbar?

PKR terang-terang memalukan Utusan Malaysia dengan melarang mereka menghadhiri sidang akhbarnya dan dibesar-besarkan dengan signboard. Di dalam sidang akhbar, Anwar Ibrahim akan menyerang dan memperlekehkan sebarang soalan yang ditimbulkan oleh portal berita Agendadaily.

Dengan ini boleh senang-senang disimpulkan, mereka menyokong kebebasan akhbar tetapi tidak untuk Utusan Malaysia.

Hidup munafiq (atau hipokrasi)!

Advertisements
Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s