Home > 1 > Bakal Ketua Pemuda Malaysia Mukhriz Mahathir : Sejarah ringkas

Bakal Ketua Pemuda Malaysia Mukhriz Mahathir : Sejarah ringkas

Di tengah kehangatan atas kehangitan tipuan ‘sesumpah malaya’ tentang peralihan kuasa, mari kita mengenali siapa dia bakal ketua Pemuda Malaysia, bagi memudahkan anda mengenali dengan lebih dekat anak emas Tun Mahathir ini.

Setakat saat tangan saya menaip di laptop ini, Mukhrizlah anak yang maju lebih jauh dalam politik berbanding anak anak Tun yang lain.

Perwakilan perlu dibekalkan semua maklumat dan mereka perlu meneliti semua maklumat bagi pemilihan penting Ketua Pemuda ini yang bakal melayakkan seseorang berada di dalam Kabinet Malaysia selaku Menteri. Menerajui mana mana kementerian untuk manfaat rakyat Malaysia keseluruhannya..

Ada artikel boleh dibaca di bawah ini dan saya suka jika kita dapat menambahkan lagi atau membetulkan apa juga fakta tidak sahih dalam artikel dicuplik di bawah….

Selamat membaca …

Karya Blogger Raksasa BN :  http://www.raksasabn.blogspot.com

Kenali Calon Ketua Pemuda Anda:

I. Dato Mukhriz Mahathir

[mukhriz200.jpeg] Mukhriz Mahathir tidak pernah menidakkan gelaran “anak bapak” yang sering dilemparkan kepadanya. Ini kerana hidupnya sentiasa dicatur mengikut kehendak ayahnya.

Sebelum Mukhriz mula mengorak langkah di dalam Pemuda UMNO, siapakah calon Pemuda Ketua Pemuda ini?. Mukhriz merupakan anak lelaki bongsu mantan Perdana Menteri Malaysia, Dr Mahathir Mohamad. Dari bangku sekolah, Mukhriz tidak mempunyai cita-cita yang tinggi. Mukhriz tidak mempunyai minat dalam perniagaan mahupun politik. Sejajar dengan itu, Mukhriz tidak pernah diberi tekanan belajar seperti Mirzan dan Mokhzani yang telah belajar di Universiti terkemuka seperti Wharton.

Bukan Dr Mahathir tidak sayang kepada Mukhriz tetapi sebaliknya, peranan yang ditetapkan untuk Mukhriz ialah untuk menjaga hal ehwal keluarga apabila Dr Mahathir tiada lagi. Sebaliknya, Mirzan ditugaskan menjaga empayar perniagaan keluarga manakala Mokzhani diketengahkan sebagai penggantinya dalam bidang politik. Mukhriz memang tidak mempunyai minat untuk meneruskan pelajaran ke menara gading dan lebih berminat untuk menjadi ahli muzik atau berkecimpung dalam aktiviti kegemarannya, sukan menyelam. Walaupun pada mulanya direstui oleh kedua ibu bapanya, kegagalan Mirzan untuk menjayakan semua peluang perniagaan yang ada telah memaksa Dr Mahathir membentuk seorang lagi ahli perniagaan dalam keluarganya. Tugas untuk menjaga keluarga dialihkan kepada puterinya, Marina. Dr Mahathir telah mengarahkan Mukhriz untuk menyambung pelajarannya dalam bidang perniagaan.

Oleh kerana takut akan kelibat ayahnya, Mukhriz akur. Tetapi dia memberikan syarat kepada ibunya bahawa jika dia terpaksa belajar, dia ingin melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat agar dia boleh mendalami lagi minatnya dalam dunia muzik. Setelah dipujuk oleh Dr Siti Hasmah, ayahnya bersetuju. Namun, pelajaran bukanlah merupakan kualiti kuat Mukhriz. Walaupun menggunakan segala kuasa ayahnya, tidak satu pun Universiti ternama yang sanggup mengambil Mukhriz sebagai pelajar. Inilah detik permulaan Dr Mahathir membenci Amerika Syarikat

Setelah gagal mendapat tempat di Amerika Syarikat, Mukhriz telah dipikat oleh Datuk Hanafi Ramli, Naib Ketua Bahagian Kubang Pasu untuk meneruskan pelajaran di Jepun. Datuk Hanafi yang ketika itu begitu rapat dengan Mokhzani menjanjikan Mukhriz bahawa teknologi muzik yang terbaik berada di negara Jepun. Mukhriz bersetuju dan telah dimasukkan kedalam Universiti Sophia. Beliau kemudiannya jatuh cinta dengan seorang gadis Jepun.

Sebagai membalas budi Mukhriz yang bersetuju untuk belajar di Jepun sekaligus memberi nafas dalam politiknya, Datuk Hanafi, yang dilantik Pengerusi TDC telah membantu Mukhriz untuk mendapat tempat menjadi perunding kepada Bank of Tokyo. Mukhriz dibayar sebanyak RM20,000 sebulan untuk menasihati Bank of Tokyo sebagai perunding dalam hal ehwal pelancungan. Bidang ini merupakan bidang yang baru diwujudkan di dalam Bank of Tokyo dan telah dibuat setelah TDC melantik bank tersebut sebagai penasihat kepada TDC di Jepun dengan bayaran berjuta juta ringgit. Mukhriz bahagia kerana dapat tinggal di Jepun dan meneruskan api cintanya itu.

Namun, mahligai yang didirikan olehnya akhirnya berkecai apabila Mukhriz dipaksa memutuskan hubungannya dengan gadis Jepun tersebut setelah ayahnya memanggilnya pulang. Walaupun sedih, Mukhriz sekadar mengeluh dan mentaati perintah ayahnya. Bagi meredakan potensi pertelingkahan keluarga, Mirzan telah menemukan Mukhriz dengan Tan Sri Ting Pek Khiing. Gabungan Mukhriz dan Ting telah diberikan hak untuk membangunkan pelancungan di Pulau Layang-Layang untuk projek dive-tourism, sukan kegemaran Mukhriz.

Setelah hati lukanya terubat, Mukhriz telah diarah untuk memulakan perniagaan dengan beberapa tokoh Melayu tempatan. Malangnya Mukhriz tidak gemar akan perniagaan yang serius. Semua perniagaan yang dimasuki gagal menempah nama. Mirzan sedar untuk berjaya, Mukhriz perlu bergabung dengan usahawan yang benar berpengalaman dalam industri yang berdasarkan hiburan, atau sebagainya yang berada didalam kepompong minat adiknya.

Mirzan telah memanggil Datin Irene Gan untuk bergabung tenaga dengan adiknya itu. Mereka telah diberi hak untuk menguruskan hotel-hotel Seri Malaysia, rangkaian hotel yang dipunyai oleh Kerajaan. Walaupun tidak mendapat banyak keuntungan, formula ini tampak berjaya. Mirzan telah mereplikasi formula ini dan telah mengatur Mukhriz dengan syarikat seperti Airzed, TBWA, Aijya, Opcom dan Kosmo Technology.

Kegagalan Mokhzani diterima oleh UMNO benar-benar menikam kalbu Dr Mahathir. Walaupun dilantik sebagai Bendahari Pemuda UMNO, satu jawatan yang dikejar-kejar oleh ramai Pemuda UMNO, perwatakan Mokhzani tidak dapat diterima oleh akar umbi. Pada detik-detik akhir zaman pemerintahannya, penglibatan perniagaan Mokhzani telah dikritik teruk dan dia terpaksa memindahkan semua pegangan perniagaanya. Ini menamatkan riwayat politik Mokhzani. Nama Mirzan juga telah terjejas akibat penglibatannya didalam skandal MISC, justeru Mahathir terpaksa, menoleh kepada Mukhriz sebagai penggantinya di dalam UMNO.

Tetapi Mukhriz tidak pernah dididik sebagai seorang pemimpin. Dia tidak mampu bergerak tanpa arahan dari ayahnya ataupun abang-abangnya. Disebabkan oleh kekurangan daya kepimpinan itu, Mukhriz telah ditolak dalam pemilihan di Kubang Pasu. Kerana tidak mempunyai pilihan lain, Dr Mahahtir telah menggunakan segala kuasa yang ada pada dirinya bagi memastikan Mukhriz menang dalam pemilihan EXCO Pemuda Malaysia.

Mukhriz telah diberi jawatan sebagai Pengerusi Biro Ekonomi. Namun, kerana dia tidak gemar perkara yang serius, Mukhriz sebagai EXCO yang terbanyak undi telah memilih menerajui Biro Antarabangsa. Ini membolehkan Mukhriz menjelajah dunia dan tidak tersekat dalam kepompong keluarganya. Mukhriz tidak pernah menggunakan platform ini untuk menjana program besar, sebaliknya banyak bertumpu kepada program-program kecil yang tidak melibatkan ramai orang.

Setelah 4 tahun berkecimpung dalam politik UMNO, Mukhriz masuk didalam bab baru yang dicaturkan oleh ayahnya – bertanding Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Adakah Mukhriz calon Ketua Pemuda anda?

Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s