Home > 1 > Muhyidin regu Ku Li lawan Pak Lah dan Najib ? Malaysiakini

Muhyidin regu Ku Li lawan Pak Lah dan Najib ? Malaysiakini

Sanusi: Dr M sokong Ku Li
S Pathmawathy | Sep 9, 08 5:59pm
Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyokong bekas lawannya Tengku Razaleigh Hamzah untuk bertanding jawatan presiden Umno, menentang Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, kata bekas setiausaha agung Umno, Tan Sri Sanusi Junid.

Beliau memberitahu Malaysiakini bahawa Dr Mahathir telah memutuskan untuk menyokong ahli Parlimen Gua Musang itu yang pernah mencabarnya bagi jawatan presiden Umno pada 1987.

“Saya boleh mengesahkan bahawa beliau (Dr Mahathir) menyokong Tengku Razaleigh,” kata Sanusi, yang merupakan rakan karib Dr Mahathir.

Bagaimanapun Sanusi enggan mengesahkan sama ada Dr Mahathir yang masih mempunyai pengaruh kuat dalam Umno, akan kembali ke pangkuan parti itu.

Akhbar the Star melaporkan hari ini bahawa mantan perdana menteri itu telah dipujuk supaya kembali semula ke Umno, selepas keluar parti itu tiga bulan lalu.

Dr Mahathir, yang kecewa dengan kepimpinan Abdullah, mahu perubahan dalam pucuk pimpinan Umno, yang menjadi tunggak Barisan Nasional.

The Star juga melaporkan bahawa naib presiden Umno, Tan Dri MuhyiddinYassin adalah antara mereka yang menghadiri pertemuan dengan Dr Mahathir.

Sementara itu, khabar tersebar luas bahawa Tengku Razaleigh mungkin memilin Muhyiddin sebagai regunya untuk jawatan timbalan presiden, menentang regu Abdullah-Najib dalam pemilihan Umno Disember depan.

Advertisements
Categories: 1
 1. 10,September 2008 at 4:29 pm
 2. penulis_cyber
  23,September 2008 at 2:18 pm

  Dalam pemilihan 2004, mustahil Muhyiddin boleh menang kerusi Naib Presiden jika tanpa sokongan terbuka (di Parlimen dan Pre-Council Perhimpunan Umno) Pak Lah yang memuji Muhyiddin kerana keikhlasan dan kemampuannya menjadi seorang Menteri yang komited. Jika tidak, bukan sahaja Naib

  Presiden, silap-silap Muhyiddin mengalami sejarah buruknya dalam tahun 1996 – kalah teruk apabila Ucapan Dasar Presiden Umno ketika itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyeru perwakilan menolak mereka yang ‘mencari sokongan dengan menggunakan wang’ hingga boleh mengadai maruah bangsa dan menjual negara!

  Jom… semak semula Ucapan Dasar Presiden 1996! Semoga Melayu tidak mudah lupa..

  http://raksasabn.blogspot.com/2008/09/abu-zahar-eloklah-cari-cara-lain-balas.html

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s