Home > 1 > Penulis politik Tarmizi Mohd Jam menulis : Anwar lebih teruk dari Pak Lah !!!

Penulis politik Tarmizi Mohd Jam menulis : Anwar lebih teruk dari Pak Lah !!!

Beliau bernama penakan Sanggah Tok Sago. Kawan baik Mohd Sayuti Omar atau MSO. Beliau penulis lama dan berpengalaman. Blog beliau klik sini


Tarmizi Mohd Jam yang pernah menjadi Setiausaha Penerangan PAS Perak
dan Pengarang Lidah Rasmi PAS “Al-Ridhwan” menyifatkan takdir Allah
dengan kemenangan sedemikian rupa di Perak bukan sahaja mengangkat
Ir. Nizar sebagai Menteri Besar tetapi sekaligus akan memperkasakan
PAS negeri itu pada masa depan. ( blog asal sini )

Nada suaranya mirip suara blogger Fudzail di blog Adun KULIM ( klik sini ); tempat Anwar akan bertanding iaitu Zulkifli Nordin.

Adakah beliau orang yang sama ? Allah lebih tahu dari kita.

Lihat tulisan beliau di sini atau di bawah jika anda ingin mengetahui apa komen ‘pro PAS tegar’ ini berkenaan isu pilihanraya kecil yang telah diumumkan akan dibuat di KULIM bukan di kawasan lain samada Permatang Pauh, atau Lembah Pantai.

Seolah olah Anwar akan mengorbankan selain keluarganya sendiri jika kita perhati tulisan saudara Tok Sago di bawah.

Mengapa Anwar tidak pilih Permatang Pauh atau Lembah Pantai?

SUDAH ada ura-ura, desas-desus dan khabar angin tentang hasrat Anwar Ibrahim yang mahu bertanding di Parlimen Kulim Bandar Baru, Kedah.

Maknanya, Zulkifli Nordin akan diminta meletakkan jawatan bagi membolehkan satu pilihan raya kecil berlangsung.

Secara peribadi saya tidak bersetuju. Ada dua kerusi selamat dan efisyen dari segi tindakan, Tan Sri Khalid Ibrahim yang mewakili Parlimen Bandar Tun Razak atau Azmin Ali yang mewakili Parlimen Gombak, melapaskan kerusi tersebut bagi memberi tumpuan kepada Dun mereka.

Mengapa Zulkifli Nordin di Parlimen Kulim-Bandar Baharu mesti dikorbankan sedangkan dua kawasan parlimen tadi diwakili oleh orang yang bertanding juga diperingkat Dun. Khalid di Dun Ijok dan Azmin di Dun Bukit Angkasa.

Paling aneh, Parlimen Permatang Pauh yang diwakili oleh isterinya, Wan Azizah atau Lembah Pantai yang diwakili anaknya, Nurul Izzah tidak disentuh. Walhal, peranan Azizah sejak dua penggal lalu lesu dan tiada ketrampilan sebagai seorang politikus.

Azizah selama ini memang proksi Anwar dan menjadi tanggungjawab beliau untuk mengosongkan kerusi itu bagi memberi laluan kepada Anwar bertanding pilihan raya kecil. Tiada siapa mahu PKR menjadi parti anak-beranak dan laki-bini. Macam Kit Siang dan Karpal Singh.

Hatta Pak Lahpun hanya meletakkan menantunya, Khairy seorang sahaja tanpa terbabitnya anak-anak. Begitu juga Mahathir dulu. Mokhriz baru mula nak jadi Ahli Parlimen setelah bapanya undur dari Perdana Menteri.

Jika Anwar masih enggan untuk menerobos kerusi Bandar Tun Razak, Gombak mahupun Permatang Pauh dan Lembah Pantai, barangkali Anwar ada kekuatan menguji di Parlimen Kelana Jaya yang kini diwakili oleh “penangkap gambar video telefon VK Lingam” yang kurang fasih tegar berbahasa Melayu, dan tidak dihormati oleh beberapa pemimpin PKR hingga sanggup menempelengnya minggu lalu.

Anwar patut memberi jawapan tepat, segera dan bila untuk berbuat demikian. Politik hari ini, sudah juah berbeza. Telahan dan andaian kononnya 16 September ini, kerajaan baru Persekutuan akan dibentuk oleh Pakatan Rakyat kian merudum… Hanya akar umbi sahaja yang mengharapkannya terjadi dan berlaku.

0 ulasan

Tarmizi Mohd Jam ( gambar asal di sini )

Kesimpulannya :

Ia suara penulis sendiri dan juga pemimpin PAS yang lain ekoran isu isu yang berkaitan semasa ini. Ia tidak sahaja disebabkan isu liwat tetapi isu isu yang disebutkan di atas juga menggambarkan kerapuhan dan keretakan Pakatan Rakyat yang tidak disedari rakyat banyak.

Malangnya suara penulis politik ini tidak didengari dengan jelas di dada akhbar dan juga majalah serta blog blog UMNO.

Jika dipaparkan di media internet dengan meluas tentu rakyat akan cepat sedar bahawa muzakarah tidak hanya kerana isu agama sahaja tetapi melibatkan unsur unsur kronisme yang jelas mengalahkan UMNO seperti yang terjadi sebelum ini berhubungan dengan pemilihan calon parti PKR yang disertai sama isteri dan anak Anwar sendiri tanpa ada pula bantahan dari akar umbi samada PAS atau DAP atau PKR.

DAP pun sama juga iaitu Lim Guan Eng adalah anak Lim Kit Siang ! adakah DAP telus mulus ?

Tidak sebenarnya. Memaku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih.

Advertisements
Categories: 1
 1. cekka
  31,July 2008 at 12:56 pm

  Ambo setuju dengan doktor pasal VIP nih.. mengata orang, diri sendiri yang lebih.
  Pada hemat ambo, Anwar ni tamak kuasa sikit orangnya. Mungkin Permatang Pauh atau Lembah Pantai ada dalam perancangan.

  Tetapi Anwar hendak cepat.. kerusi Kulim lebih pasti kerana mahkamah dah batalkan keputusan yang lepas. Sekiranya kerusi Azizah atau Nurul Izzah dikosongkan, PKR kena buat persediaan untuk 2 kawasan pula. Kulim dan Permatang Pauh/Lembah Pantai.

  Tambahan pula, Zulkifli Nordin tak berapa ‘ngam’ dengan Anwar. Masa pun dah kian suntuk buat Anwar sekarang ni.. kena bertanding cepat-cepat.

 2. penulis_cyber
  26,October 2008 at 11:58 am

  betull….

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s