Home > Politik Malaysia > PAS akan pupus jika kekal dalam Pakatan Rakyat

PAS akan pupus jika kekal dalam Pakatan Rakyat

oleh KPMU

June 27, 2008 by Pendeta

Tiada angin masakan pokok boleh bergoyang, namun pokok juga boleh bergoyang jika beruk yang goyangkan, meminjam kata-kata Khairy Jamaluddin. Ura-ura bahawa parti pakatan rakyat Selangor yang kini sedang dilanda masalah telah tersebar luas bukan sahaja di Selangor malahan di seluruh Malaysia. PAS yang banyak berkecil hati dengan PKR dan DAP kini telah meluas mengorak langkah untuk melakukan
sesuatau sebelum lebih banyak ahli PAS yang sudah mula hilang kepercayaan kepada Parti berkenaan.

Walaupun Naib Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa menafikan ada membuat pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak di London baru-baru ini, namun ada mata-mata yang menjadi saksi telah menghebahkan perkara ini dan ianya kini amat merungsingkan pemimpin pembangkang khususnya Anwar ibrahim yang sibuk untuk mencanangkan bahawa ada ahli parlimen BN akan melompat parti. Mungkinkah Anwar akan kempunan sebelum 16 Desember ini. Yang dikejar tidak
dapat yang dikendong berciciran. PAS kini hilang kredibiliti mereka dan tercemar imej Islam mereka semenjak menyertai Pakatan Rakyat untuk menubuhkan kerajaan Selangor.

Di kawasan Ampang dan Gombak, ramai ahli mereka kini mengeluh dan menyesali apa yang telah dilakukan oleh pemimpin mereka dan ramai yang kini malu untuk mengakui bahawa mereka adalah ahli PAS. Pemimpin PAS juga dikatakan kini agak sukar diketemui dan sengaja melarikan diri dari bersua muka dengan ahli mereka kerana merasa malu dan takut akan dihujani dengan banyak persoalan.

Ada yang berkata bahawa mereka telah menjangka pakatan antara PKR, DAP dan PAS ini tidak akan kekal lama kerana ketiga -tiga parti ini mempunyai perbezaan perjuangan. PAS gagal untuk membawa pemerintahan secara Islam di Selangor seperti apa yang pernah mereka laungkan dahulu. Ada ahli berkata bahawa mereka lebih senang dengan pemerintahan BN dari pemerintahan PKR di Selangor kerana ianya lebih teruk dan jelas bahawa PKR hanyalah boneka kepada DAP di Selangor. Rasuah telah mula berleluasa dan PAS gagal untuk menunaikan manifesto mereka kepada rakyat seperti yang dijanjikan pada pilihanraya yang lalu kerana dihalang oleh PKR.

Penyelewengan telah mula menular dikalangan pemimpin dan pegawai kerajaan PKR dan ahli PAS Selangor kini mengeluh kerana mereka juga kini dianggap bersubahat dengan mereka. Ada juga yang berkata bahawa PAS akan pupus pada pilihanraya akan datang jika sekiranya terus berada dalam Pakatan Rakyat.

Oleh Nazri Salih

Advertisements
Categories: Politik Malaysia Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s