Home > 1 > Faisal Tehrani mengutuk Islam Hadhari diharam…..

Faisal Tehrani mengutuk Islam Hadhari diharam…..

Artikel ini saya tidak perasan sebenarnya… Dalam kesibukan menguruskan direktori blogger untuk diletakkan di dalam web, saya terlepas pandang komen terbaru anak muda yang terbuka mindanya ini….

Di kala ini kita baru sahaja gembira dengan ‘ sirih pulang ke gagang’ iaitu Ezam bekas ketua Pemuda PKR. Selepas 10 tahun, cintanya bertaut kembali..

Tidak mahu bercerita panjang, cuma ada sedikit kata kata penulis tersebut :

Pakatan Rakyat: Buat Kerja Bukan Buat Sensasi

Menurut laporan Malaysiakini,”Pulau Pinang akan mengikut jejak Selangor yang melarang sebarang bentuk program mempromosikan Islam hadhari, tafsiran agama yang dikembangkan sejak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi perdana menteri.”

“Kita mengambil keputusan tidak mempromosikan Islam hadhari di sekolah, dalam khutbah Jumaat dan program-program keagamaan.” – Exco Hal-Ehwal Agama negeri Selangor, Datuk Dr Hassan Mohamed Ali.

Saya kurang memahami gula-gula sensasi ini. Tidakkah pernah tuan-tuan mendengar kebijaksanaan orang tua kita,’Diam-diam ubi’?

Tidak bolehkah buat sahaja kerja dan jangan mencipta sensasi? Kalau betul rimas sangat dengan Islam Had-hari ini, silalah buat senyap-senyap. Bukan digembar-gemburkan untuk memperolehi ‘populariti’. Nanti orang kata; dengan babi dia kalah, dengan ‘acara Islam’ (meski kosmetik) beria-ia dilarang.

Saya sendiri bukan peminat Islam Had-hari tetapi saya juga tidak nampak kesalahan pada prinsip-prinsip yang diletakkan oleh ‘pendekatan’ ini. Cuba baca betul-betul. Tiada bertentangan dengan agama kita. Jika istilah yang jadi hal, janganlah kerana nyamuk kelambu dibakar. Saya bimbang negeri Pakatan Rakyat terlebih mendahulukan kelompok Islam Liberal yang memang ramai dalam parti tunjangnya, dalam masa yang sama menekan ‘Islam permukaan’ yang ternampak pada Islam Had-hari.

Akibatnya hasrat untuk kembali kepada Islam yang sebenar; tak dapat, sebaliknya ‘Islam lain’ pula diuntungi oleh ‘kumpulan yang satu’ lagi. Yang dikejar tak dicapai, yang dikendong jatuh bertaburan.

Negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat kecuali Kelantan dan Kedah saya kira tak dapat dihujahkan sebagai negeri di bawah pemerintahan Islam. Justeru langkah ini sendiri sesuatu yang kabur. Tak usah kalih ceritalah.

Babi pertama. Kalimat Allah kedua, dan apa lagi senarai kemajuan ‘kelompok seberang’ dalam seratus hari pemerintahan tuan-tuan lagi ya?

Advertisements
Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s