Home > 1 > Ramli Ab Halim – blogger yang baru ditemui

Ramli Ab Halim – blogger yang baru ditemui

Sudah berapa hari saya tidak sempat mengemaskini dengan artikel terbaru di blog ini. Maaf kepada semua kerana tidak dapat meneruskan seperti biasa. Ini kerana kesuntukan waktu dan hal hal tertentu, tidak memungkinkan saya mencari luang waktu untuk menghasilkan artikel mewakili pandangan peribadi seorang warga Malaysia agama Islam.. kerana menulis bukan mudah seperti makan nasi. Ia memerlukan waktu sesuai dan fakta lengkap bagi tujuan pembaca…

Isu Pulau Batu Puteh yang memenuhi dada akhbar Malaysia dan tentu negara jiran yang telah dinobatkan sebagai pemenang, sangat banyak diulas oleh Blogger yang ada di Malaysia. Seperti Kuda Kepang oleh Blogger Datuk Ruhani Ahmad , Tarmizi Mohd Jam dalam blog Sanggah Tok Sago, serta Pencipa Poster terkenal dunia ; Kickdefella yang memang menjadi ’lubuk’ bagi pencinta gambar mengaibkan orang khususnya pemimpin utama negara.

Gambar Pak Lah sedang berkungfu di Middle Rock dengan tajuk Dollah terkangkang lagi,karya terkini beliau berkaitan isu ’keputusan Pulau Batu Puteh’..Ia memang menggelikan semua rasanya kerana menjadikan gambar seorang muslim bangsa Melayu bernama Abdullah Hj Ahmad Badawi sebagai ’mainan’ teknik super imposenya..Tentu antara yang gelihati ialah Husam Musa ; arkitek yang membawa manusia popular di alam perfileman ini, menjadi sebahagian dari golongan berkhidmat untuk Kerajaan Kelantan… Mujurlah gambar tersebut telah menambahkan lagi populariti Pak Lah kerana diingati dengan gambar gambar kontroversi tersebut. Opps, Sayuti Omar turut menambah kehangatan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa ( ICJ ) dengan artikelnya yang bersahaja bertajuk ; Nipisnya iman kenegaraan kita!…. Seorang penulis yang mempunyai pemikiran yang jelas dan tidak emosional.

Hari ini saya baru temui blog seorang penulis yang tidak kurang juga kehebatan dan ketokohannya di dalam bidang penulisan khususnya bab politik,iaitu Ramli Ab Halim. Hari ini saya kembali membaca catatannya selepas sekian lama tidak berpeluang membaca tulisan beliau yang dulunya pernah menghiasi dada dada akhbar pro PAS di Kelantan ( tidak silap saya ).


Beliau adalah Pemenang hadiah saguhati Hadiah Sastera Kumpulan Utusan-ExxonMobil (cerpen) tahun 2005 (cerpen berjudul RETORIK) dan 2006 (cerpen berjudul WADAH) dan pemenang tempat kedua Sayembara Mencipta Puisi Negeri Kelantan 2006

Seingat saya masa kecil dahulu, beliau sering menulis dan antara penulis yang terkenal di Kelantan..Dan mungkin Malaysia juga.

Apa pendirian dan pandangan beliau selaku orang berpengalaman dalam bab politik dan seninya ini? Yang nyata, ada beberapa fakta menarik perhatian saya yang tidak lagi ditemui di dalam mana mana tulisan penulis politik lain yang masih ada pernah ada di Malaysia. Antaranya petikan yang saya kutip di blog bernama Meli Kapak Jangak ialah :

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi seingat saya pernah dikaitkan pro Tengku Razaleigh ketika Ahli Parlimen Gua Musang itu lawan Dr Mahathir bagi jawatan Presiden Umno dan padahnya beliau pernah digugurkan dari kabinet.
Macam mana pun beliau tidak sertai S46 dan beliau kemudiannya dianggota-kabinetkan semula dengan membina imej Malaysia di mata dunia menggunakan kapisti jawatannya sebagai Menteri Luar. Kerana sikap selambanya, Pak Lah pernah disalah anggap dan bahananya beliau pernah digugurkan dari kabinet.
Ertinya kepada mereka yang tidak fanatik dalam berpolitik kepartian akan nampak dengan jelas bahawa Pak Lah jenis manusia yang setiap dan istiqomah dengan perjuangan. Maknanya adalah mustahil bagi pak lah untuk khianati Umno dalam keadaan yang macam mana sekali pun.


Kalau pun beliau tidak menyerang Pas sebagaimana Dr Mahathir melanyak Pas semasa beliau menjadi Perdana Menteri, Presiden Umno dan Pengerusi BN adalah kerana Pak Lah tentu tahun antara tokoh yang terlibat mengasaskan penubuhan Pas adalah ayahnda beliau sendiri, malah Pas itu sendiri dilahirkan di sekolah agama yang mana ayahndanya sendiri adalah mudirnya ketika itu.
Tidak ada catatan bahawa Dr Mahathir atau keturunanya pernah terbabit dalam penubuhan Pas selain dari pernah menumpang Pas untuk menyerang Tunku Abdul Rahman apabila beliau dipecat dari Umno. Lepas masuk Umno semula, apatah lagi apabila jadi orang yang paling berkuasa, Pas menjadi mangsa ‘tunggeng jubur taiknya’.


Juga tidak ada catatan bahawa keturuan Dr Mahathir adalah antara aktivis Umno sebagaimana ayahnda kepada Pak Lah dan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang merupakan tokoh-tokoh penting Umno. Demikian juga dengan ibu bagi kedua-dua pemimpin yang merupakan aktivitis wanita Umno.
Bila Dr Mahathir pecat dirinya sendiri dari Umno dengan memberi syarat akan hanya kembali kepada Umno apabila Pak Lah letak jawatan, orang akan segera kaji sejarah silam dan akan nampak bahawa Dr Mahathir jenis manusia ‘tak lekat unjat’, malah orang akan nampak bahawa Dr Mahathir disindromi wabak ‘gila sangkak’ dan merasakan dirinya seorang yang hebat tanpa ada tandingan walaupun hakikatnya masa ‘bertaring, berbisa dan adi jagatnya’ dah berlalu.


Selain dari putus talak dengan Umno, tindakan Dr Mahathir memecat dirinya sendiri dari Umno, pada saya, akan menjadikan ramai tokoh Umno yang merajuk menyerati KeADIlan kerana bencikan Dr Mahathir (bukan bencikan Umno) akan kembali semula ke pangkuan Umno dengan dimulakan oleh Ezam Mohd. Noor. Walaupun pahit untuk ditelan tetapi hakikat yang kena diperakukan ialah Ezam sertai KeASDILan bukan kerana tak sukakan Umno atau kerana fikrah berparti politik kepartian berubah tetapi kerana beliau tidak sukakan Dr Mahathir. Jiwa dan raganya tetap dengan umno.


Demikian juga dengan pimpinan dan ahli KeADIlan yang lain, mereka asaskan atau sertai KeADILan bukan kerana bencikan Umno tetapi kerana bencikan Dr Mahathir yang telah menganiaya Anwar Ibrahim. Apabila Dr Mahathir tidak lagi menjadi sebahagian dari Umno, maka tidak ada sebab lagi untuk mereka terus berada di luar Umno.
Bagai saya, tidak boleh ditolak kemungkinan Datuk Seri Anwar dan sebilangan besar pimpinan serta ahli KeADILan akhirnya akan sertai Umno dan Umno akan kembali mantap sukar digugat. Kalau Anwar kembali ke pangkuan Umno, tidak mustahil beliaulah yang akan diangkat menjadi Perdana Menteri selepas Pak Lah dan Datuk Seri Najib pasti pasti akan sanggup terus kekal sebagai Timbalan Perdana Menteri dan akan hanya menjaway jawatan itu selepas Anwar.


Pada firasat dan pemerhatian saya, Dr Mahathir kurang senang dengan Pak Lah pun kerana apa yang sedang Pak Lah lakukan semacam ada unsur-unsur membawa kembali Datuk Seri Anwar ke dalam Umno. Bila Datuk Seri Anwar masuk Umno semula, tentulah Dr Mahathir akan dilanda kebimbangan kalau-kalau Datuk seri Anwar akan membalas dendam.


Macam mana pun sebagai seorang yang lebih mirip kepada keagamaan, saya tidak yakin seandainya Datuk Seri Anwar jadi Perdana Menteri, beliau tidak akan ambil kesempatan untuk balas dendam terhadap Dr Mahathir kerana beliau tentunya tahu bahawa pembalasan Allah lebih adil dan saksama dan nilai pemberian maaf sesama manusia sangat tinggi.


Manusia yang membuat salah sesama manusia walaupun diminta keampunan dari Allah, tetap tidak akan layak masuk syurga selagi keampunan dan kemaafan tidak diminta dan diterima dari manusia yang dianiaya.

Persepsi penulis blog adalah hak mereka. Setiap orang mempunyai persepsi masing masing. Cuma, antara persepsi tentu ada yang lebih dekat dengan kebenaran kerana ia berdasarkan fakta yang logik dan kukuh hingga dapat diterima oleh semua pembaca.. Bacalah namun hati hati agar tidak ’menelan’ semua dengan mudah sebelum difikirkan dahulu dalil dan alasannya.

Advertisements
Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s