Home > 1 > Aziz Abdullah VS Hishamudin Rasi

Aziz Abdullah VS Hishamudin Rasi

Saya tergelak membaca komen terbaru Azizi Abdullah di bawah yang saya rasa tentu ramai tidak berkesempatan atau terjumpa komen menggelikan hati sesiapa yang suka sindiran sinis dan pedas.

Kenapa saya gabungkan dua nama di atas? kerana dengan berlatar belakangkan bidang agama, beliau tentu calon tepat dan padat untuk melawan Hishamudin yang selalu sebut maulud Nabi Isa, muzik anjingnya dan gereja dalam blog dan tulisan beliau..

apa akan jadi nampaknya jika kedua duanya ‘ibarat buku bertemu ruas’ ini bertelingkah di medan pena ?

Satu fanatik PAS dan satu fanatik PKR…Mari kita baca komen selanjutnya dari Aziz ini….

Komen Dr. Mahathir Keluar Dari Kepompong Umno

Bagi saya, secalit tahi pun tak tersentot apabila mendengar Dr. Mahathir keluar dari Umno. Bagi saya Dr. Mahathir, sama ada dalam Umno, tak ada dalam kepompong Umno, sama saja.
Bagi saya kenyanyukan Dr. Mahathir meracau dan berlinglong-linglong ke sana sini mengutuk dan merapu merawit tetang Datuk Seri Abdullah sebagai Perdana Menteri selepasnya, sekupang pun tak hendak beli.

Bagi saya, desakan Dr. Mahathir supaya Datuk Sri Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan dari menjawat Perdana Menteri sedikit pun tidak ada makna.

Semuanya saya masih ingat dengan segala kefanatikan saya terhadap ucapan Presiden Pas Allahyarham Dato Fadhil Mohd Nor, bahawa Dr. Mahathir sedang menuju ke satu alam yang tidak pernah ada dalam sains politiknya, bahawa dia akan tersorong kepada satu dunia yang melucukan kepada anak cucu yang suka menderhaka kepada datuk nenek mereka yang tua.

Maaf cakap, hanya episod melonyang tahi saja yang belum berlaku. Berdosakah kita jika menunggu hendak melihat itu? Jika berdosa, jangan tunggu hendak melihat. Tunggu saja rakaman video kalau ada nanti.

Maka oleh kerana tak terkejut, tak hairan, tiba-tiba menjadi hairan dan terkejut pulalah saya apabila Presiden Pas turut mengambil gaduh dan sebuk dengan ‘murtad politik parti’ Dr. Mahathir ini? Lebih naik hairan pula apabila Mursyid Am Pas komen yang Pas sedia terima ‘seketul tahi’ ini jika teringin nak masuk Pas.

Ya Tuhan, apa sudah jadi ni? Apakah Mursyid Am anggap Pas hari ini terdiri dari kawasan-kawasan tong sampah yang mengkhianati alam sekitar? Takkanlah begitu murah maruah dan harga diri Pas? Dan yang paling kita hendak tanya: Apa kelebihannya Dr. Mahathir dalam abad mundur mandir, belinglong-linglongnya kini? Apa pentingnya dia ketika dia berkenala di padang pasir yang tiada dihuni orang, kecuali Datuk Sanusi Joned, Datuk Aziz Tapa dan teman setianya Toh Puan Siti Hasmah Ali.

Sebenarnya segala-gala tidak penting. Yang penting kalau-kalau beliau mengumumkan hendak mengambil alih menjadi Perdana Menteri ke enam kembali. Ini baru penting. Ini sama seperti kata Subky Latif , Lebai Taha dari Kampung Tebengau gigit anjing, bukan anjing gigit kaki Minah yang baru balik dari kerja shif malam.

Orang Pas jangan seronok bertepuk tangan. Orang seperti Dr. Mahathir boleh lakukan apa saja asalkan dia merasa puas walaupun benda yang hendak dilakukan itu tidak sepadan dengan usianya. Apa, orang Pas fikir, termasuk Tuan Guru Musyid Am Dr. Mahathir keluar Umno, nak masuk Pas?

Jangan! Sekali-kali jangan berfikir begitu. Atas nama Dr. Mahathir, kalau dipaksa sampai lembik, di bawa dengan kerusi roda ke hospital, balik semula ke rumah, beliau tak akan masuk Pas malah jeling pun tidak.

Dr Mahathir hanya mau tonyoh Pak Lah saja. Tersungkur Pak Lah, betapapun bercalar dadanya, akan legalah Dr. Mahathir. Ini bukan pasal Umno tak betul. Ini pasal Pak lah saja tak betul bagi pendapatnya.

Ertinya kalau esok Pak Lah isytihar dengan lenangan air mata letak jawatan Perdana Menteri, Dr. Mahathir akan telan beberapa biji pil cergas dan lompatlah balik ke kepompong Umno.

Ketika itu kemungkinan Sanusi Joned dan Datuk Aziz Tapa menjadi juara mengah dan semput, mengangkat tongkat melaung sekuat hati bahawa Mahathir bin Mohamad tidak pernah benci kepada Umno, kerana itu ia perlu dilantik semula membetulkan herot pedot Umno dan sekaligus menjadi Perdana Menteri dalam masa ‘darurat’ bagi membaik pulih luka calar Umno.

Menulis artikel ini saya sedaya mungkin tidak mahu membaca sebarang komen dari mana-mana pihak, kecuali komen Presiden Pas dan Mursyid Am. Saya sangat berharap, Mursyid Am janganlah sekali-kali mengambil kesempatan berumrah pada minggu ini berdoa di hadapan Kaabah minta Dr. Mahathir masuk Pas. Janganlah Tuan Guru berbuat begitu. Huduh sangat doa itu, bagi saya.

“Habis, kemana Dr. Mahathir nak pergi?” Saudara Kasim Mohamad, kawan saya yang ada di Pekan Pahang tanya melalui SMS apabila saya berkata seperti tulisan di awal ini.

Dalam hal ini Dr. Mahathir tidak bodoh, kata saya. Dan saya cuba meyakinkan cerdik pelanduk Dr. Mahathir selepas meletak jawatan menjadi Perdana Menteri sejak 31 Oktober 2003. Dia kacau kepada orang yang dia tidak berkenan seperti mengacau air telaga menjadi keruh dan sampai ikan-ikan di dalamnya naik pening. Soal jambatan bengkok sampailah kepada yang lain, semuanya menjadikan pemimpin Umno berbelah bagi sama ada hendak menyokongnya atau membenci Pak Lah.

Semua jawapan dan tindakannya seperti hendak membersih dan menempik di sana sini memberitahu dia adalah Perdana Menteri yang bersih, yang betul dan terhebat, walaupun jawapannya dalam mahkamah ‘ tidak tahu dan tidak ingat’ menggambarkan dia seorang yang sangat berpura-pura.

Melihat suasana politik dan arus tsunami yang melanda politik Umno, Dr. Mahathir sangat cepat beralih. Dia tidak menjadi wira membetul parti seumur hidupnya, sebaliknya menjadi tukang pukul, tukang cerca, tukang kondem, tukang gertak dan tukang peleceh. Lucunya, beliau sokong perjuangan anaknya Mukhriz tetapi tidak sokong Umno walau pun anak beliau Umno.

Apa makna ini?

Yang dilihat ialah gelombang PKR dari olak alik Datuk Sri Anwar Ibrahim. Seperti orang lain, tiada siapa pun menduga bahawa BA dapat mengubah haluan politik sehingga Umno jadi terkejut beruk. Maka Dr. Mahathir sangat cepat membaca firasat politik.

Kemenangan BA, termasuk PKR tidak boleh dipandang ringan. Ura-ura lompatan wakil BN seramai 22 lagi tidak boleh dipandang ringan. Tapi Dr. Mahathir orang yang bijak menyembunyikan makna dan menutup cuak dan gelabah. Perjalanan fikirnya, firasat dan cuaknya terhadap BA bertali arus.

Kenapa?

Dilihatnya peristiwa video Linggam, namanya disebut-sebut. Hal-hal kehakiman, namanya terpalit. Hal-hal rasuah menteri itu dan ini, juga terasa hendak demam. Lalu dia mensipongangkan suara; saya tidak takut. Buktikan kesalahan saya!

Memang perkataan ‘bukti’ itulah yang dilaungnya sejak dulu. Dan jawapan ini semuanya berpunca dari kerobek kerosek Datuk Sri Anuar Ibrahim.

Maka apakah jalan dan cara hendak melegakan demam hantu ini?

Kepada siapa yang hendak dibelai lagi supaya hal-hal seperti itu ‘tak payahlah kot’ dipanjang-panjang. Hendak mendekati Peguam Negara, hakim dan pembela paling top di Malaysia, bukan masanya lagi. Maka…

Yang demikian, tiadalah jalan lain hendak memperlahankan, melainkan mencari jalan bagaimana mahu tarik dan sentot, kemudian belai dan pujuk lagi supaya janganlah ditimbul-timbul lagi…ala……

“Saya insytihar keluar dari Umno berkuat kuasa serta merta!” demikian pengumuman yang kononnya mengejutkan, sampailah sekelian ahli, pemimpin yang fanatik, terkencing terberak dalam seluar.

(kredit kickdefella)

Maka bermadahlah:
Doh besan mari kita berbesan-besan
Elok mejelis rupanya insan
Sifat dipandang bagaikan pengsan.

Kelemunting di Tanjung Pauh
Kapal sarat dimuat jerami
Ada untung digantung sauh
Kalau tidak laratlah kami

Cencang ke kiri, ia lompat ke kanan
Cencang ke kanan, ia lompat ke kiri
Cencang ke atas, ia susup ke bawah
Cencang ke bawah, ia melompat ke atas.

Penatlah sudah sahaya bergalah
Orang bergalah ke Sungai Tinggi
Penatlah sudah sahaya beralah
Membalas pula belum lagi.

(Hikayat Awang Sulung Merah Muda)

Dalam buku Pemimpin Dalam Ungkapan Melayu, dinamakan jenis pemimpin . Begini pantunnya;

Menjadi pemimpin ianya angkuh
Hati busuk akal tak senonoh
Negeri rosak rakyat bergaduh

Menjadi pemimpin suka menghasung
Perangai buruk lidah pun lancung

Orang merugi ia beruntung
Fitnah tumbuh rakyat terpasung
Rosaklah negeri binasalah kampung

Dijadikan pemimpin rakyat tergantung
Dijadikan tua akalnya pesong
Dijadikan induk mulutnya pekong
Dijadikan tiang tegaknya condong
Dijadikan tudung merosak kampung
Memimpin umat hidup menanggung.

Natijah dari apa yang berlaku ini, dalam firasat saya, Tun Dr. Mahathir akan meminta dalam diam, bersosek-soksek sebelah malam, kenyit mata jangan pejam, minta borang, cepat tanda tangan, sebagai ahli PARTI KEADILAN RAKYAT. Sah!

Dan Datuk Sri Anuar Ibrahim, walaupun masih banyak pilihan lain, tapi ini juga satu pilihan yang cerah masa depan. O.K., setidak-tidaknya sebahagian kedawang dan jongos Umno di ranting dan bahagian, yang sudah lama munggu projek, akan mengeluar kenyataan:

Kami berdiri di belakang Datuk Sri dan Tun!

Maka apakah segala saman dan tuntutan, rasuah dan salah laku, mahkamah dan kezaliman akan terlerai kemudiannya? Setidak-tidaknya Tun Dr. Mahathir berkata kepada teman setianya; Inilah satu-satunya cara hendak menyekat gelombang tindakan kepada aku dan engkau Anwar, sudilah maafkan aku. Bukankah kita dalam satu perahu. Ayuh, mari kita sama-sama kayuh.

Advertisements
Categories: 1
 1. anwaribrahimdotcom
  24,May 2008 at 12:54 am

  Salam

  Siapa taja Anwar PRU 12 ?

  Video 6- Siapa taja Anwar ?

  Video 5- Anwar Muslim Moderate ?

  Video 4- Anwar gugurkan Negara Islam PAS

  Sumber :
  http://www.anwaribrahimdotcom.blogspot.com

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s