Home > 1 > Tun Mahathir keluar UMNO !

Tun Mahathir keluar UMNO !


Ketika dalam perjalanan menghantar bapa dan ibu mertua pulang ke negeri bawah bayu, penulis dikejutkan dengan berita Tun Mahahir keluar UMNO…Abang ipar saya yang ada bersama, seorang aktivis dan pengkagum Tun juga nampaknya sibuk bertelefon ke sana ke mari mengesahkan berita tersebut. Dan kesempatan berada dengan laptop di LCCT dengan kemudahan percuma WiFi, membolehkan kami bersama membaca berita tersebut yang sudah dimuatkan dalam ruangan terkini di Utusan dan Malaysiakini…

Laporan terbaru saya lihat jam 12.12 pm di Malaysiakini dan Utusan jam 2.02 pm.. Mungkin Utusan perlu lebih terkini dari Malaysiakini agar dapat menarik lebih ramai pembaca..Apatah lagi sejuta pengunjung harian tentu memerlukan berita di hujung jari mereka dengan cepat dan benar.

Setakat ini, sejarah membuktikan semua bekas Presiden UMNO meninggal dunia di luar UMNO ; kata Kickdefella. Saya menjenguk blognya kerana ingin mengetahui lebih lanjut berita tersebut…Sanusi Junid juga turut mengumumkan hasratnya keluar dari UMNO menurut tulisan dalam blog di atas…

Manakala Rocky’s Bru pun mengesahkan perletakan jawatan ahli oleh Sanusi Junid dan menambah bahawa dia terlebih dahulu mengumumkannya semalam, sehari lebih awal dari Tun MahathirHe did it yesterday, even before Dr M said he was resigning! – kata Rocky’s Bru lagi..

Manakala Musa Hatim dipetik berkata ; duri dalam daging sudah terkeluar seperti laporan Utusan Malaysia..

“Saya berasa sedih dan dukacita mendengar berita Dr. Mahathir keluar daripada UMNO, lebih lagi dalam waktu UMNO menghadapi keadaan yang sangat-sangat mencabar sekarang. “Bagaimanapun, ahli-ahli UMNO harus menerimanya dengan hati terbuka dan tenang, tentu ada hikmahnya di sini, duri dalam daging sudah terkeluar,” katanya lagi.

Musa Hitam diketahui adalah menteri yang pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri yang tidak sampai ke takhta Perdana Menteri, selain Tun Ghafar Baba dan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga masih hidup untuk melihat bekas Presiden UMNO itu yang dikatakan menyingkir mereka, sudah terkeluar bak duri dalam daging kepada UMNO..

Musa Hitam menambah, kini pucuk pimpinan harus menumpukan usaha mereka kepada dua perkara.

Perkara pertama, jelas beliau ialah menerima realiti bahawa UMNO sekarang bukan lagi sekuat atau diterima sepenuhnya oleh rakyat terutama Melayu.

“Kedua, menerima realiti bahawa konsep ‘Mahathirisme’ sudah berlalu dan UMNO haruslah balik kepada konsep ‘bersih, cekap, amanah’ yang pada awal tahun 80-an dulu diterima dengan begitu positif oleh rakyat jelata.

Dalam keributan berita ibarat Tsunami kedua selepas PRU 12 tersebut, tentu komen Pak Lah kita nantikan. Dan jam 6.03 minit petang, di Utusan menyebut : Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melahirkan rasa terkejut dan tidak menyangka bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bertindak keluar daripada UMNO hari ini.

Perdana Menteri bagaimanapun menegaskan beliau tidak akan meletak jawatan ekoran tindakan terbaru Dr. Mahathir tersebut.

Inilah kita mahukan kerana tiada faedahnya tunduk kepada desakan kerana ada saat sesuai akan datang bagi membolehkan kerajaan bertukar pucuk kepimpinan.. Tentu kereta,lori atau bas sekalipun, perlu dihentikan sebelum pemandu lain mengambil alih kemudinya…Bukan boleh ditukar sesuka hati seperti tukar baju dan seluar..

Sambil mengakui tindakan Dr. Mahathir itu sedikit sebanyak boleh menjejaskan parti, beliau meminta kesemua ahli UMNO supaya bertenang dan menunjukkan kesetiaan kepada parti. – Utusan.

Selepas itu laporan jam 6.40 petang Timbalan Perdana Menteri yang berada di Mesir turut memberi komen di atas perletakan jawatan Ahli UMNO oleh Tun Mahathir tersebut , dengan berharap hli UMNO bertenang dan terus memberi sokongan kepada usaha untuk memulihkan parti.

Sambil menyuarakan rasa terkejut dan sedih, Timbalan Perdana Menteri tidak mahu masalah dalaman UMNO ini menganggu-gugat tanggungjawab kerajaan BN yang ditunjangi UMNO kepada rakyat. – Utusan

Sementara itu reaksi dari Menteri Besar Melaka, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam pula meminta bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menarik balik keputusan beliau untuk keluar parti demi kepentingan UMNO.

Menurutnya, sumbangan Dr. Mahathir masih diperlukan untuk memperkukuhkan perjuangan parti pada masa depan.

“Saya terperanjat dengan tindakan beliau (Tun Mahathir) itu, sesungguhnya parti masih memerlukan sumbangan Tun untuk terus memperkukuhkan kedudukan UMNO sebagai parti yang memerintah negara.

“Saya berharap Tun Mahathir menarik balik kenyataan beliau itu,” katanya. – Utusan.

Mike Tyson, atau Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib juga dilapor berkata, keputusan itu adalah hak bekas Presiden UMNO tersebut.

Pada masa yang sama, beliau menegaskan, tiada pihak yang harus mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk berundur.

Menurut Muhammad, ini kerana, walaupun Barisan Nasional (BN) gagal mendapat majoriti dua pertiga pada Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu, ia tidak bermakna parti itu gagal untuk memimpin negara ini.- Utusan.

Di Perlis, Badan Perhubungan UMNO Perlis merayu bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad supaya menimbangkan semula keputusannya untuk keluar daripada parti.

Ketua Penerangannya, Datuk Hashim Suboh berkata, Dr. Mahathir ialah orang yang telah membina UMNO menjadi parti yang berkesan dalam memimpin kerajaan dan negara.

“Jika ada kelemahan, kesilapan dan kesalahan maka ia adalah masalah kepimpinan dan bukannya salah atau dosa UMNO.

“Rakyat dan akar umbi telah memberi mesej yang jelas kepada kepimpinan parti dan kerajaan. Gerakan untuk memperbetulkan parti dan kerajaan telah bermula dan makin berkembang di dalam UMNO,’’ katanya. – Utusan.

Selain itu, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin meminta ahli-ahli UMNO bertenang di atas tindakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengumumkan keluar parti serta-merta.

“Tindakan Dr. Mahathir keluar UMNO merupakan satu kehilangan besar kepada parti kerana sumbangan beliau kepada UMNO sangat besar.

“Pada masa yang sama, kita sebagai ahli-ahli UMNO perlu mempertahankan parti kerana matlamat kita memasuki UMNO adalah untuk memperjuangkan nasib orang-orang Melayu,’’ katanya. – Utusan

Apa kata pembangkang pula di atas perletakan jawatan Tun ini ??

Utusan menyebut DAP terkejut Dr Mahathir keluar UMNO.. Timbalan Pengerusi DAP, Dr. Tan Seng Giaw terkejut dengan tindakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad keluar daripada UMNO.

Menurut Ahli Parlimen Kepong itu, beliau tidak faham mengapa Dr. Mahathir secara tiba-tiba mahu keluar UMNO.

“Apa sebab Dr. Mahathir mahu keluar dari UMNO. Apakah kerana masalah kepimpinan atau sebagainya. Kita pun tidak faham.

“Adakah Dr. Mahathir keluar UMNO kerana menganggap parti itu sudah tidak relevan lagi,’’ katanya. – Utusan

Apa pula kata Ku Li berhubung perletakan jawatan Tun ?

Tentu ramai menyangka Tun akan ditemani Ku Li keluar UMNO kerana mereka dilihat sangat rapat dan bersatu hati sekarang ini…Namun telahan anda salah !

Ku Li dilaporkan berkata ; beliau tidak akan meninggalkan UMNO..Apatah lagi semua mengetahui beliau sedang dalam mencari sokongan bagi merebut jawatan Presiden UMNO dalam pertandingan akan datang….Jika keluar parti tentu tiada lagi harapan untuk menentang Pak Lah dan menjadi bakal Presiden UMNO sekaligus Perdana menteri baru Malaysia ke enam selepas Pak Lah..Jika menang, tentu teori R.A.H.M.A.N akan menjadi R.A.H.M.A.T..

“Dr Mahathir tidak sepatutnya mengambil tindakan ini (keluar) tapi apakan daya kerana beliau merasakan tiada tindakan yang lebih baik selain untuk keluar parti,” katanya.

Dr Mahathir mengisytiharkan keluar daripada Umno berkuatkuasa serta merta semasa menyampaikan ceramah “Kedudukan Orang Melayu Pasca Pilihan Raya Ke-12” di Alor Star pagi tadi.

Tengku Razaleigh yang juga bekas Menteri Kewangan dan Naib Presiden Umno pernah bertanding merebut jawatan Presiden Umno pada 1987 menentang Dr Mahathir tetapi tewas dengan 43 undi. Beliau menubuhkan dan mengetuai parti Semangat 46 pada 1989 dan menyertai semula Umno apabila partinya dibubarkan pada 1996.

Kita yakin tiada Ahli Parlimen UMNO akan keluar parti hingga merosakkan kuasa sebagai pemerintah Malaysia ketika ini. Ia pasti tidak akan berlaku. Namun, saat akan datang tiada kita mampu meramalkannya.

Mungkin secara baik sangka, kita boleh berkata bahawa Tun Mahathir seorang patriotik kepada negara kerana mengorbankan dirinya agar nama Pak Lah akan sentiasa diingati lebih dari jasanya sebagai negarawan ulung Malaysia…Siapa tahu !!

Moga Allah menjaga Malaysia dari diperintah oleh orang bukan ahlinya dan yang tidak layak duduk di Seri Perdana…

Advertisements
Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s