Home > 1 > Jelajah Blog hari ini – Sabtu 17 Mei 2008

Jelajah Blog hari ini – Sabtu 17 Mei 2008

Peluang hujung minggu membuka ruang untuk saya meneliti setiap blog yang ditulis oleh sahabat bloggers samada pro atau anti kerajaan. Mereka sebenarnya tidak anti kerajaan secara total kerana mereka masih lagi berada di bawah naungan dan pemerintahan kerajaan Malaysia. Tentu amat dayus jika mengkritik semua dasar kerajaan namun masih sudi berada di tanah bernama Malaysia…Kan tak patut macam tu…

Apa pun saya akan mencuit serba sedikit tulisan di blog blog pilihan saya..

  1. Sang Kelembai – artikel 10 Mei 2008…Tajuk Karpal Singh vs Sultan Perak… antara isi isinya :

Bagus membela raja.

Situasi tidak mesra hubungan Raja sekarang dengan rakyat jelata

Raja dianggap lebih suka bertemu orang yang boleh beri keuntungan

Tidak perlu membela raja kerana raja tidak ada jasa kepada rakyat jelata

Karpal Singh banyak betul dari salah.

Raja Berpelembagaan dianggap idea Persatuan China Seberang Laut yang diketuai oleh Tan Cheng Lock yang kemudiannya menubuhkan MCA-Malayan Chinese Association.

konsep yang asalnya Raja Berperlembagaan sebenarnya ialah Raja menjadi penasihat kepada kerajaan yang dipilih oleh rakyat atau dalam sistem demokrasi yang bakal di amalkan dalam Malaya yang merdeka. Bukannya menerima nasihat.

Raja ( penulis – Perak ) telah membuat satu kesilapan bila dia melantik Pengarah, sewajarnya dia melantik Setiausaha Majlis Agama Islam Perak dahulu dengan sendirinya dia akan menjadi Pengarah Jabatan Agama Islam bukanya dia melantik Pengarah seperti amalan biasa.

UMNO/Barisan Nasional ditolak rakyat kerana lebih banyak mendengar nasihat dari anak, anak menantu, saudara mara dan khasnya pegawai Tingkat Empat (bukan west wing) Perdana Putra, Putrajaya.

Anda boleh saksikan sendiri di atas isi penting artikel terbaru yang dikutip dari blog Zaharin ’ Sang Kelembai ’ ini. Beliau adalah blogger terbaru yang keluar di dalam rancangan Blog RTM minggu lepas. Jika Raja Petra telah ditangkap setelah keluar rancangan Blog, adakah Sang Kelembai wajar ditangkap kerana menghina Raja?

Beliau dengan jelas menghina Raja dengan mengatakan Raja tidak mahu bertemu rakyat jelata dan hanya berminat dengan mereka yang boleh memberi keuntungan kepada Raja seperti orang kaya yang ingin gelaran Datuk…Inilah antara Melayu yang sudah tidak suka kepada Rajanya sendiri hingga disokong tindakan Karpal yang sudah jelas sumbang dari adab sebagai rakyat yang taat kepada Sultan. Adakah perlu Raja dikembalikan daulatnya kepada sistem raja Monarki agar penderhaka dihukum pancung tanpa menanti sesiapa akan membelanya seperti peguam bela berhujah di mahkamah sekarang ini ?

  1. Ibnu Hasyim – artikel 17 Mei 2008 …tajuk : Tian Chua : Gergasi Mata 2…..Isinya berkaitan ucapan Tian Chua di Parlimen.

Isu Anwar Agen yahudi : – dijawab dengan mempersoal tindakan kerajaan yang membenarkan dua pemain Israel dari Chelsea yang berasal dari Israel dibenarkan bermain dalam negara kita dan juga di bawah tuntutan Amerika Syarikat, negara kita di bawah Menteri Pertahanan telah menghalau keluar penyertaan Iran dari menyertai Pameran Alat Tentera di Langkawi.

( dalam isu ini bagi penulis, mereka yang datang ke sini dan Malaysia bebas dikunjungi sesiapa sahaja walaupun Kerajaan secara konsistennya menidakkan hubungan diplomatik hingga sekarang dengan Israel…Adakah ini tidak cukup ? adakah Anwar tidak boleh dikaitkan dengan Amerika @ Yahudi walaupun sudah jelas gambar gambar, jemputan sebagai fellow di universiti kat US, rapat dengan bekas Presiden Bank Dunia, Paul Wolfowitz ( klik di sini untuk info lanjut ) dan sebagainya.. Presiden Foundation For the Future dengan anggotanya dari kalangan mereka yang pro Barat @ Amerika tentu mencurigakan kita yang melihat dari masa ke semasa ini….)

Isu kematian pelatih PLKN di Kuala Kubu Baru 07 Mei lalu dan beberapa kes lain yang mencatat kematian lebih 20 orang sejak 2003 PLKN dijalankan.Beliau membandingkan khidmat negara di Singapura yang hanya mencatatkan satu kematian dalam tempoh empat tahun.Beliau mencadangkan dikaji semula PLKN ini bagi keselamatan anak anak muda kita.

( beliau tidak pula menyatakan berapa jumlah sebenar peserta di Singapura dan kita tahu di sana bilangan rakyatnya tidak seramai rakyat di negara kita. Ini boleh menimbulkan persoalan bagi kita kerana fakta tidak dibentangkan sejelas jelasnya dan hanya bersifat ingin memburukkan Menteri Pertahanan yang sudah gagal diaibkan melalui kes Altantunya )

Isu pembelian senjata diminta diaudit di bawah supervision Parlimen.

( bagi penulis, senjata isu sangat sensitif bagi mana mana negara mendedahkan maklumatnya kepada rakyat biasa. Usahlah didesak kerajaan mendedahkan semua perkara kerana ada juga isu isu tertentu tidak boleh didedahkan kepada semua kerana ia berpotensi mengancam keselamatan dan strategi pertahanan Malaysia…)

ancaman yang paling besar bagi keselamatan negara dan kedaulatan nasional adalah pembangunan yang tidak seimbang di antara timur dan barat. Diharap negara kita, kalau kita hidup di bawah sistem yang merupakan tidak seimbang, kita tidak akan dapat menjamin kedaulatan nasional. Bila negara kita tidak menjaga keseimbangan dalam pengagihan kekayaan di wilayah-wilayah yang kita anggap sebagai sempadan Malaysia ini, kita tidak merasa adil kepada rakyat kita sendiri dan secara indirect keselamatan negara kita akan terancam.

(ini nada yang turut dibimbangkan kerajaan hingga telah lahirlah sekarang ini koridor koridor ekonomi meliputi timur hingga ke barat…Rasanya corak pentadbiran sekarang telah mengambil kira semua perkara tersebut hingga perlaksanaannya sudah nyata sedikit demi sedikit…)

Ada banyak lagi sebenarnya Cuma setakat itu dahulu ulasan jelajah saya hari ini…Anda boleh semak sendiri apa tulisan mereka dan cuba bayangkan ‘ apa jawapannya’ jika anda seorang menteri atau YB pihak kerajaan… Tentu ingin memahami kerajaan adalah dengan memahami corak pemikiran orang yang memegang amanah dan kuasa yang sangat besar dari 28 juta rakyat yang ada di Malaysia !!!

Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s