Home > 1 > Apabila Bekas Ketua Dewan Bahasa dan Pustaka menulis nilai moral kisah amukan kerbau laga di kampungnya !

Apabila Bekas Ketua Dewan Bahasa dan Pustaka menulis nilai moral kisah amukan kerbau laga di kampungnya !

Sedang menunggu sambungan internet tanpa wayar di kawasan pendalaman Kelantan yang sangat menjengkelkan hati, menyebabkan saya mengambil keputusan membelek belek surat khabar hari ini. Perjalanan tadi dari awal terbit mentari selama 7 jam dari kotaraya Kuala Lumpur menuju daerah terakhir sebelum melintas negeri jiran Kelantan, mengganggu komitmen saya menulis dan menyelenggara blog kesayangan saya ini.

Namun dalam perjalanan, saya sempat singgah di Merapoh bagi mencuba tahap sambungan internet tanpa wayar, dan tidaklah sukar untuk membuat sambungan internet bagi kawasan desa yang memang daif dari segi liputan aplikasi moden seperti ini. Walaupun dengan kelajuan ibarat 30 km/j…

Sedar atau tidak kita masih jauh berbanding negara maju yang begitu canggih dan luas liputan internet mereka. Jika kawasan tidak begitu ternama, kita tidak akan jumpa liputan sebaik kawasan yang tinggi taraf dan bilangan penduduknya.

Sedangkan kita berhak memiliki liputan terbaik, paling kurang di sepanjang jalan utama samada dari Timur ke Barat atau dari Barat menuju ke Timur. Jika ia dilaksanakan tentu minat sesama kita terhadap internet ini akan meningkat dan jumlah pengguna tentu akan semakin ramai dengan pertambahan keluasan liputan yang dijalankan.

Kesibukan dua tiga menjak dengan pembinaan blog telah mengganggu tumpuan saya membaca surat khabar konvesional kerana tertumpu kepada surat khabar dalam talian ( online ). Justeru saya mengambil masa sambil menunggu talian berjaya disambung menggunakan Maxis Broadband USB MODEM pakej RM 138 sebulan.

Kemudahan sms dalam pakej ini tidak dinafikan memudahkan saya waima ketika yang sama saya tengah bergelut dengan kesukaran mendapatkan sambungan ke alam raya siber dek liputan yang ditutup oleh bentuk geografi berbukit dan jauh dari pencawang utama. Dan di saat saat talian telefon juga telah di’sekat’ dari membuat panggilan dan menghantar sms.

Blog yang saya hasilkan menggabungkan keratan akhbar bertajuk ‘ Berita Malaysia Kini’ dengan matlamat menghimpunkan berita berita penting dan terbaik khususnya berkaitan isu semasa tanah air , dari sumber arus perdana dan sebaliknya. Setakat ini sudah mencecah 33 ribu hits sejak dibuka untuk tatapan umum sejaka awal akhir Mac lalu. Banyak juga respon dari pembaca meskipun tidak kurang juga yang ingin mengambil kesempatan mempromosi blog mereka menerusi ruang komen di blog saya.

Tidak salah dan mereka dialukan berbuat demikian. Kerana jaringan blogger alam siber harus dikuatkan dan menjadi satu persatuan tidak rasmi bagi golongan blogger yang suka menulis dan membina blog yang bagi saya, satu kegilaan baru umat manusia masa kini. Ia semakin mudah dan tidak memerlukan kos yang tinggi bahkan siapa sahaja termasuk tok wan di kampung dan pak cik makcik di mana sahaja boleh membinanya dengan sedikit panduan dan tunjuk ajar.

Alangkah bangganya jika blog kita menjadi tumpuan kerana memiliki penampilan yang menarik, kualiti bahan yang unik dan bernas, integriti pengendali blog yang jelas serta kemampuan memberi dimensi baru kepada khalayak ramai sehingga mereka merasa puas dengan masa yang digunakan membaca artikel menarik yang disediakan. Tak ubah seperti membuka kedai makan dan menjadikan kedai kita tumpuan ramai sepanjang masa !

Zaman sekarang sukar kita menemui blog yang dapat menghimpunkan berita berita dari berbagai sumber. Kita terpaksa membuka beberapa halaman dan mencari satu persatu berita. Pendapat pembangkang tidak sama dengan kerajaan dan pendapat pro kerajaan tidak disiarkan di ruang ‘kebebasan ‘ media yang dicanang oleh barisan pakatan pembangkang

( baca:pemerintah 5 negeri kaya di Malaysia )

Kadang kalanya kita terlepas berita menarik dan isu penting kerana sibuk kerja di luar pejabat. Hanya mulut ternganga menjadi jawapan jika ada isu terkini disuarakan rakat sepejabat ketika minum teh tarik atau roti bakar ketika sarapan pagi sebelum memulakan kerja…Jadi, usaha kecil ini diharap dapat memudahkan pembaca mencari bahan berita sebelum ini dengan menaip perkataan yang relevan dengan bahan yang diingin di ruang SEARCH.

Halaman N15 Sinar Harian hari ini 1 Mei 2008, memuatkan sedikit penulisan dari bekas Ketua Dewan Bahasa dan Pustaka, A Aziz Deraman. Beliau antara individu utama dalam memperjuangkan bahasa Melayu dan tentunya tulisan jawi menerusi badan berkanun DBP yang pernah diterajuinya satu masa dahulu. Penampilan isteri dan anak anak yang bercirikan Melayu Islam Moden turut mencuit hati saya meminati langkah yang wajar dicontohi dari seorang pegawai tinggi kerajaan ( sekarang bekas pegawai ) . Di saat tidak ramai yang ingin memegang agama di tengah khalayak umum manusia yang tenggelam dalam lumpur dunia.

Kisah amuk kerbau di kampung Pasir Puteh, kampung asal beliau telah menjadi isi utama penulisannya yang disiar dalam Sinar Harian edisi Kelantan. Di dalam tulisan beliau juga terdapat sedikit isyarat yang ingin disiratkan kepada pembaca yang sudah tertarik denga tajuk utama penulisannya. Selain berjawatan tinggi, beliau memang saya kenal memiliki daya penulisan yang diminati ramai termasuk dari aspek penghasilan sajak, puisi dan sebagainya.

Dan saya tiba tiba teringat isteri Dr Rais Yatim juga pernah menghasilkan cerpen di akhbar ( yang saya tidak ingat yang mana ) tentang kisah YB dan pendapat peribadi saya, tulisan tersebut sangat bagus untuk permulaan minat menjadi penulis, tetapi kurang mantap jika dibandingkan dengan karya karya lain yang pernah menjadi tetamu di ruangan cerpen akhbar utama negara kita.

Sebenarnya saya juga memang ingin menulis perihal kerbau mengamuk ini. Bukan ingin membesarkan nama kampung di Kelantan walhal saya juga berbangga dengan negeri asal saya ini. Tetapi saya ingin menyorot kisah tersebut dari segi ‘ adat warisan’ jahiliyyah yang masih ada di kalangan kita. Dan ia berlaku di sebuah negeri bergelar Serambi Mekah !

Ada orang kata, jangan kaitkan dengan pemerintah kerana laga kerbau dibuat bukan di bawah naungan kerajaan atau pemimpin negeri. Mereka kata salah jika kita ingin menuding jari kepada pemerintah kerajaan negeri atas kesalahan menjadikan kerbau sebagai bahan laga walhal bagi saya ia sepatutnya sudah tiada selepas 18 tahun memegang kuasa.

Nampaknya anda tentu sudah merasa hangat seperti Hot FM dengan komen saya di atas. Sabar dulu kerana ‘ kesabaran itu separuh dari keimanan’.. Anda dapat sabar tanda anda memiliki sebahagian dari iman.

Bukan niat saya ingin menembak membuta tuli atas apa yang berlaku kepada parti yang menjadi lawan kepada parti cap keris. Samada sana atau sini, keduanya bukan parti yang saya menjadi ahli….dan saya juga tidak ada keinginan menjadi mana mana parti kerana senang menulis atas platform tanpa terikat dengan parti. Dan saya rasa akan terus begini.

Tentu ada juga akan sinis berkata dalam hati, memang mudah mengata orang. Lagi lagi tiada cenderung kepada mana mana parti…Tapi cuba kau jadi pemerintah, tentu lagi banyak akan dilagakan. Samada haiwan manusia dan sebagainya. Sekarang pun menulis untuk melagakan rakyat dengan kerajaan pemerintah yang berdiri atas slogan ‘ membangun bersama Islam’..Memang kau ni samada Ateis ( tiada tuhan ) atau Fasiq ( menolak Islam ) atau bla bla bla.

Itu reaksi yang saya jangka akan berlegar di ruang fikiran pembaca. Fikiran jelas tidak selari dengan tuntutan Islam.

Bak kata Raja Petra Kamarudin, Islam mengajar kebebasan. Islam telah berhijrah dari Mekah ke Madinah kerana inginkan kebebasan !

Padahal beliau sendiri tidak inginkan kebebasan sebenarnya. Cakap berdegar degar sekadar retorik menyalahkan negara..Kolum dan artikel hanya menyiarkan berita yang mengutuk kerajaan dan hanya ‘bebas’ bagi pengkritik tanpa gaji. Menjadi tempat bahan artikel politik murahan mencari publisiti di kalangan pembaca yang memang suka membaca jika ada gosip yang mendahului fakta dan artikel melawan arus utama yang disifatkan ‘ pahlawan’ kerana berani seperti Hang Jebat menyanggah perintah Tuanku Sultan.

Jika benar kebebasan ingin dilaksanakan, kenapa pula media alternatif Malaysia Today tidak membuka kepada awam , komentar dan ulasan bagi setiap tajuk. Jika benar ingin bebas, anda perlu memberi ruang tanpa melalui pemeriksaan ‘ kastam ‘ bagi membolehkan kita menulis dan memberi pendapat tanpa ada sekatan ..Barulah sama dengan saranan anda yang ingin mendesak kerajaan menghapuskan lesen bagi penerbitan akhbar di negara ini.

Namun ia tidak berlaku kerana ada komen yang akan disekat jika keterlaluan mengutuk aliran pembaharuan ala Madani Pak Nuar atau menyokong kepimpinan kerajaan. Dan lagi lagi jika anda sendiri akan dikenakan hukuman ‘ISA’ bagi IP ( kod internet anda ) kerana ingin mengelak orang yang sama membuat kacau di web yang ‘bebas’ itu. Apakah itu kebebasan ?

Tentu Peter ( gelaran RPK ) akan jawab, kita takut ada unsur unsur hasutan. Unsur fitnah dan sebagainya hingga kami akan kena saman. Sudahlah kena RM 7 juta dengan UUM dan Tan Sri Nordin Kardi, takkan kami kena cari wang lagi untuk membayar saman jika ada orang menyaman kami. Mujur pihak lain yang pernah kena fitnah tidak mengemukakan saman meskipun mereka boleh berbuat demikian. Jika tidak tentu bertambah sinar kepalanya memberi cahaya percuma kepada kita…

Kebebasan tiada yang mutlak. Bukan atas nama kebebasan anda boleh mengutuk Tuanku Yang dipertuan Agung meskipun anda kata, ini hak asasi manusia dan kebebasan bersuara. Bukan kebebasan jika anda ingin mengutuk kerajaan tanpa fakta yang jelas dan berdasarkan andaian dan khabar angin hingga nyata fitnah tersebut kerana anda telah disabitkan dengan tuntutan membayar wang berjuta ringgit. Begitu juga bukan kebebasan jika anda ingin menuduh seseorang dengan tuduhan zina, liwat kerana ia menghancurkan maruah kerana dibuat tanpa ada bukti yang disabitkan oleh Mahkamah selaku perundangan tertinggi negara kita.

Dan tentu sekali tidak akan dibenarkan atas nama kebebasan bersuara itu, anda ingin memperli perlaksanaan agama, dan ajarannya seperti sesetengah penulis sosialis yang begitu suka menceritakan hal gereja dan juga muzik arus songsang hingga kita terasa dirinya sudah jauh dari ‘sinar cahaya’ keimanan yang benar kepada Tuhan.

Saya mengaitkan kisah kerbau laga dan mengamuk, dengan pemerintah kerana parti cap bulan juga suka mengaitkan apa sahaja bala dengan kerajaan lawan mereka. Mereka menuduh banyak kes kes jenayah dan bala bencana kerana pemimpin teratas negara, lupakan Tuhan. Lupa diri. Makan harta rakyat. Dan berjela jela lagi tuduhan ‘serkap jarang’ mereka kepada kerajaan selama ini.

Memang mudah sekali tulisan menghentam kerajaan hingga menjadikan bala bencana sebagai dalil tuhan tidak suka dan tidak redha dengan kepimpinan parti cap keris dengan gabungan parti cap dacing itu. Sedangkan kita juga tahu, Islam mengajar bahawa ada bala bencana kerana dendam dan pembalasan, ada dikeranakan dosa silam, ada disebabkan meningkatkan darjat di sisi Tuhan dan ada kerana tanda CINTA kepada hambaNya..

Siapa boleh kata Nabi Nuh dilanda banjir besar kerana dosa baginda ? siapa berani kata krisis makanan zaman Saidina Usman kerana baginda tidak warak dan lupa Tuhan ? siapa ingin menuduh Firaun yang sihat sebagai tanda taat dan patuh kepada Nabi Musa ? Tidak dan seribu kali tidak..

Kesimpulan artikel A Aziz Deraman tentang berita kerbau dilagakan oleh penduduk sebuah negeri Islam ala parti cap bulan, telah tercicir kritikan tentang hukum laga dan juga komentar tentang perlaksanaan penghayatan Islam di negeri yang berketuakan tokguru lulusan Pakistan dan Mesir itu. Pada pandangan saya, mungkin isu lain lebih difokuskan beliau kerana tahu isu kerbau laga jika dikaitkan dengan kerajaan Islam di Kelantan tentu boleh menimbulkan kemarahan ramai. Dan tentu tidak sayugia beliau yang sudah bersara dan menetap di sana akan membiarkan orang ramai menuduhnya menolak perjuangan Islam tajaan parti cap bulan !

Kenapa kerbau berlaga berlaku di Kelantan ? Mungkin kesibukan berceramah di merata rata dan tidak membawa sifat rahmat kepada seluruh manusia dan haiwan, serta suka mengutuk dan menghina telah menjadikan isu laga kerbau masih wujud di negeri jajahan pemerintah beliau. Mungkin ia tanda kepimpinan di Kelantan bukan ulama akhirat sebenarnya ? Walhal slogan menjadikan ulama menjadi pemimpin juga faktor yang menjadi kosmetik gabungan kemenangan mereka bersama Semangat 46 !

Kalau Saidina Umar bertanggungjawab hinggakan kepada binatang , maka apa jawapan sang tok guru tadi jika kerbau yang ditembak sebanyak 15 das dan dilagakan sebelum mengamuk 3 jam, mengadu kepada Tuhan di hadapan seluruh manusia pada hari akhirat nanti tidak kira dari mana mana parti baik cap bulan, dacing, keris dan roket dan apa sahaja parti yang wujud di atas muka bumi ini.

Apa jawapan tok guru itu akan katakan di hadapan seluruh makhuk tersebut yang mana ketika itu keadilan akan dilaksanakan dan seluruh makhluk termasuk kambing yang ditanduk dan tidak mampu melawan, akan diberi tanduk untuk membalas kembali kezaliman yang pernah dirasainya ketika hidup di dunia.

Apa jawapan yang sanggup diberi di hadapan Robbul Jalil jika ditanya kenapa ada lagi makhluk seperti kerbau tersebut, masih dilagakan oleh rakyat kamu di kala kamu sudah menerima jawatan selaku pemegang amanah mentadbir negeri Kelantan hampir 20 tahun ?

Apakah ada yang akan ditukar menjadi kerbau dan dilagakan kembali sebelum mengamuk dan ditembak 15 das hingga mati di hadapan seluruh manusia di alam akhirat sana ?

Nauzubillah min zalik !

Itulah agaknya suasana sebuah episod yang pasti amat memalukan. Lebih malu dari semua perkara memalukan. Kerana ketika itu, seorang lelaki akan lari dari saudaranya, ibu dan bapa tidak terkecuali, sahabat dan anak kerana ketika itu semua sibuk dihitung amalannya di dunia. Tidak terkecuali amalan saya yang sedang menulis artikel ini turut dihitung nanti. Tidaklah anda perlu risau kerana saya pasti dengan apa yang saya lakukan demi untuk Islam dan kasih sayang antara sesama makhluk dan kepada Tuhan.

Yang jelas, ia satu tanda yang menunjukkan bahawa Allah ingin memberitahu secara simbolik bahawa sangat susah mencari pemimpin yang adil. Walaupun dengan diri kita sendiri pun kita tidak dapat berlaku adil. Kerana kita tidak dapat memberikannya keadilan kepada diri kita sendiri dalam mencari waktu waktu bersendirian dengan Tuhan, memberi nasihat dan khidmat kepada seluruh alam, menyebarkan mesej agama kepada lain bangsa dan kepercayaan agama serta bekerja keras mempertahankan kedaulatan dan keamanan berteraskan perpaduan dan kestabilan sesama insan.

Justeru jangan cuba menjadi pengkritik utama yang tidak tahu adab sopan hingga ada orang telah digelar orang utan dan dikatakan Tuhan itu turut mencarut dalam Al Quran , dan sanggup bekerjasama dengan syaitan kerana anda sendiri memang suka menolak sesuatu yang jelas diamalkan seperti sambutan maulid memperingati kelahiran Nabi junjungan… Cukuplah dan cukuplah anda menjadi ketua dengan membawa keburukan lebih banyak dari kebaikan yang disangka oleh antara kita.

Mungkin isu moral kerbau boleh dipanjangkan lagi oleh A Aziz Deraman kerana saya tahu dia sangat peka dengan apa yang ditulis oleh penulis biasa seperti saya kerana dia memang terbuka menerima pendapat asalkan dengan berlapik dan penuh tata susila sebagai manusia yang penuh dengan moral dan budi bahasa.

Cuma mengapa isu kerbau dilaga tidak menarik perhatian utama beliau sebagai Melayu Islam Kelantan di negeri Cik Siti Wan Kembang itu ??? Mungkin ada jawapan yang boleh kita perhatikan dalam kolum berikutnya pada masa akan datang !

Advertisements
Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s