Home > 1 > Najib pembawa zaman gelap

Najib pembawa zaman gelap

Hishamuddin Rais | Apr 16, 08 2:44pm Malaysia Kini
Dr Mahathir Mohamad telah memerangkap Tengku Razaleigh Hamzah  membuka tirai – dengan mesyuarat agung tergempar – untuk mengetepikan Abdullah Ahmad Badawi.

Untuk entah ke berapa kali Razaleigh telah dijadikan batu loncatan oleh Dr Mahathir. Razaleigh mewakili politik lama, politik era Tunku Abdul Rahman – politik the British clubby gentleman – yang menuntut setiap kata dikotakan.

Era dan zaman itu telah lama selesai. Kita sekarang dalam era peralihan dari zaman gelap ke zaman cerah. Bahayanya,  Dr Mahathir inginkan kita rakyat Malaysia kembali ke zaman gelap, ke zaman ketakutan dan ke zaman autokrasi.

Justeru, Dr Mahathir sedang merancang untuk menobatkan Mohd Najib Razak.

Sayugia, perlu kita berwaspada dan mengetahui kenapa bekas perdana menteri itu memilih Najib? Kita wajib memahami sebab-musababnya agar kita semua akan bersedia menghadapi zaman gelap yang mahu dibawa oleh timbalan perdana menteri ini.

Kenapa Mahathir kini bermati-matian, dengan licik lagi penuh tipu muslihat sedang merancang untuk menaikkan Najib?

Malah minggu lalu media arus perdana juga ‘terjerat’ dengan tipu helah Dr Mahathir apabila melaporkan Najib bukan lagi satu pilihan.

Kenyataan Dr Mahathir ini bertujuan menaikkan syahwat Razaleigh dan Muhyiddin Yassin agar mereka terus berkomplot menentang perdana menteri.

Sebenarnya perkembangan ini suatu tipu helah jenis Si Kitul.

(Siapa Kitul? Sila rujuk Sejarah Melayu, kitab naratif kesejarahan lisan orang-orang Melayu Melaka. Kita merujuk Sejarah Melayu untuk melihat yang lampau, memahami yang kini dan pedoman masa hadapan)

Untuk memahami siapa Najib, kita melihat dan memahami kembali bagaimana Dr Mahathir memilih menteri-menteri kabinet dan para running dog (baca dengan maksud sastera) yang mengelilinginya.

Mahathir dengan selesa akan memilih orang-orang yang dikelilingi masalah besar. Lebih besar masalah itu lebih baik untuk Mahathir.

Contohnya Abdul Rahim Thamby Chik – dengan isu cinta berahi anak gadis bawah umur – menjadi orang kepercayaan Dr Mahathir. Arwah Megat Junid Ayub – dikaitkan dengan kematian wanita pemilik kedai video – menjadi pembantu dan menteri setia Dr Mahathir. Shahidan Kassim, terlibat dengan kemasukan beras ke Perlis, dijadikan menteri besar Dr Mahathir yang setia.

Dr Rais Yatim, seketul mayat politik, telah diberikan nafas oleh Dr Mahathir sehingga sanggup meminum air basuh kaki Dr Mahathir yang pada suatu ketika dahulu dikutuknya.

Rafidah Aziz si tukang lipat terlibat dalam agihan AP (permit kenderaan import), manakala tukang lipat spesies jantannya pula Nazri Aziz yang tersangkut dengan 600 permit teksi.

Mereka ini menteri setia dalam kabinet Mahathir. Mereka ini akan terus menderam dan melolong jika ada sesiapa yang cuba menghampiri Dr Mahathir.

Lihat pula badan kehakiman dan badan kepolisan yang dirasuk rasuah dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Aktiviti rasuah ini dibiarkan oleh Dr Mahathir kerana si perasuah ini akan terus bersetia kepada Dr Mahathir.

Apa sangkut-paut semua ini dengan Najib?

Najib bersarang di lubuk semua rasuah. Najib ibu kepada semua masalah. Najib terkait dengan keterangan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Dakwaan ini bukan lagi tohmahan – di mahkamah, seorang saksi dari Mongolia telah menerangkan bahawa Najib Razak pernah berjumpa dengan Altantuya.

Najib lebih daripada seketul mayat politik berbanding Rais Yatim. Najib lebih banyak menyondol daripada Rahim. Najib berjuta-juta kali menerima rasuah daripada Rafidah dan Nazri.

Manusia seperti Najib ini adalah “model” (bukan model wanita) yang terbaik dalam bacaan politik Dr Mahathir. Manusia Najib ini boleh menjadi running dog (sekali lagi, baca dengan maksud sastera) yang paling setia kepada Dr Mahathir.

Dalam congak politik orang tua itu, Najib akan meneruskan dinastinya – sesudah Najib akan dimasukkan Hishamuddin Hussein, si penjulang keris yang lidahnya belum sanggup menjelir panjang. Akhirnya, Mukhriz Mahathir akan muncul.

Pada ketika ini si Mukhriz sedang belajar menyerang dengan salakan-salakan kecil menghala ke arah Abdullah Ahmad Badawi. Mukhriz inilah klon asli yang dicita-citakan oleh Dr Mahathir.

Jadi siapa sebenarnya Najib?

Najib Razak pembawa zaman gelap dalam budaya politik Malaysia. Najib akan memadamkan semua lampu-lampu pencerahan yang baru ingin menyala di Malaysia.

Dari segi pembudayaan, Najib pasti akan ingin lebih Islam daripada PAS, lebih lebai daripada Lebai Kulup.

Dengan latar belakang keilmuannya yang cetek, Najib demi membuktikan keislamannya akan melakukan apa sahaja yang ‘dianggapnya’ Islam.

Najib Razak yang tidak memahami inti dan falsafah Islam akan hanya berjaya melihat pinggiran dan kulitan Islam.

Ini bermakna Islam garapan Najib akan lebih kolot dan lebih menyusahkan hidup kita semua. Kulitan Islam ala Najib ini bukan lagi fenomena “jantan di barisan lain dan betina di barisan lain” – ia akan terjadi lebih daripada itu.

Keislaman Najib ini bukan hanya membuang patung-patung penyu seperti di Terengganu (dulu) tetapi akan lebih Islamik daripada itu.

Buktinya: Tiga tahun dahulu, ketika Hari Raya dan Deepavali berjalan serentak, seorang insan yang mengakui dirinya sebagai ‘ilmuwan Islam’ telah mengeluarkan ‘fatwa’ bahawa orang Melayu-Islam tidak boleh berkongsi Deepavali dengan penganut Hindu.

Kenyataan yang kononnya fatwa ini telah disambut dan disokong oleh Najib. Hanya tiga hari kemudian fatwa karut ini telah disangkal oleh Abdullah Ahmad Badawi. Beginilah contoh Islam kapal selam.

Seorang insan yang terkait dalam keterangan kes mahkamah akan melakukan apa sahaja untuk membuktikan bahawa dirinya lebih suci daripada Kaabah dan lebih putih dari sabun Breeze.

Sila ingat kembali kenyataan-kenyataan Najib beberapa bulan dahulu. Hujan tidak, guruh pun tidak, tiba-tiba Najib menjadi Lebai Najib telah mula mengeluarkan ayat-ayat Furqan untuk membuktikan dirinya lebih Islam daripada kapal selam.

Rasuah? Rasuah itu adalah nama timang-timangan dan nama manja  beliau.

Kalau polis menahan kita dan meminta baksheesh sepuluh dua puluh ringgit maka ini dianggap rasuah. Tetapi jika Najib membeli senjata, membeli kapal selam dan membeli jet pejuang – ini bukan rasuah, mengikut kitab Najib.

Duit berjuta-juta ini bukan duit rasuah tetapi mengikut fatwa Najib, jumlah ini wang komisen.

Inilah dia sosok yang sedang dirancang dan sedang diuli oleh Dr Mahathir untuk dijadikan perdana menteri.

Kenapa Dr Mahathir pilih Najib?

Dr Mahathir sendiri kepala perompak yang mewakili Daim Zainuddin dan sederetan lagi saudagar-saudagar besar. Ada ramai lagi lanun dan penjarah yang berpayung bawah Dr Mahathir. Mereka dengan bantuan kuasa Dr Mahathir telah merompak dan menjarah harta negara selama 22 tahun.

Seperti filem seram Rosemary Baby, semua orang yang diharap-harapkan memberikan bantuan rupa-rupanya sebahagian daripada jaringan lanun.

Polis, kehakiman, media, badan pencegah rasuah, imam-imam – semuanya bersekongkol.

Perompak dan lanun-lanun ini tahu jika era pencerahan yang dibawa oleh Abdullah Ahmad Badawi ini dapat diteruskan, mereka semua akan didakwa di mahkamah. Polis dan para hakim, politikus rasuah, dan sesiapa yang menyalahgunakan kuasa akan juga dihadapkan ke mahkamah.

Salah tanggapan jika kita percaya Dr Mahathir mahu Abdullah berundur kerana warisannya sedang dilupuskan. Menaikkan Najib tiada sangkut-paut dengan legacy. Salah bacaan politik jika menganggap bahawa Dr Mahathir lebih sayangkan United Malays National Organisation.

Dr Mahathir terlibat mengharamkan United Malays National Organisation yang asal. Sejuta kali silap jika menganggap bahawa Dr Mahathir berbuat semua ini untuk orang Melayu.

Dr Mahathir mahukan Najib kerana Najib akan menjadi seketul mayat politik dan tidak akan membuat sebarang dakwa-dakwi terhadap Dr Mahathir dan lanun-lanun yang lain.

Dua puluh dua tahun zaman ganas dan zaman gelap Dr Mahathir akan diteruskan oleh Najib.

Kepada sesiapa yang memiliki ilusi tentang Najib sebagai pilihan tepat Dr Mahathir, sila tanya diri sendiri: Sudah sampaikah masanya Malaysia menerima perdana menteri baru yang terkait dalam keterangan kes Mongolia? Apakah seseorang terkait boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia?

Advertisements
Categories: 1
 1. penulis_cyber
  21,April 2008 at 8:55 am

  adakah artikel di atas fakta ikhlas?

  atau taktik menjatuhkan Pak Lah dengan memberi sokongan membawa rebah?

  kita tidak pasti dan kita kena fikir dan tanya diri sendiri.

  Realitinya Pak Lah sentiasa membawa perubahan ke arah kegemilangan seperti slogan beliau , cemerlang gemilang dan terbilang..

  Proses sekarang ialah peringkat gemilang dan harapnya dapat menjejak kaki ke era terbilang.

  Usaha Pak Lah membawa ketelusan dan keadilan dilihat sangat berbahaya kepada pembangkang. Ia juga sama dilihat berbahaya kepada bekas pimpinan UMNO BN yang merasa sindrom gabra kerana ketegasan isu kehakiman di bawah pentadbiran Pak Lah.

  Justeru, suara meminta turun dan menyokong ini sama banyak..

  Jika mata anda celik dan dapat memahami situasi yang berlaku tentu anda akan kata ; go on Pak Lah.. We will support u !

  Namun jika anda dipengaruhi oleh pemimpin pemimpin yang sudah mula merasa ‘panas’ tentu anda sememangnya salah seorang rakyat yang senang dipengaruhi oleh para pemimpin yang memang berbakat memimpin samada ke arah kebenaran atau kebatilan

  Sebagai cucu ulama tersohor di negara kita, Pak Lah tidak akan menyerah begitu sahaja. Pak Lah tahu di sebalik kelemahan dan kekurangan, ada juga kekuatan dan ketegasan beliau di dalam prinsip prinsip ketelusan, intergriti, keadilan , kesaksamaan yang dikongsi bersama oleh ahli BN dari berbagai agama dan bangsa.

  Kerana perjuangan parti pembangkang ialah mewujudkan kerajaan berautoriti dan mereka akan lemah jika isu isu melibatkan ketelusan, keadilan telah dijalankan oleh kerajaan.

  Alhasilnya mereka memilih menyerang ‘kambing hitam’ yang wujud di dalam keluarga Pak Lah dan hasilnya seluruh negara memfokuskan kepada peribadi budak bernama ‘khairy’..

  Dan ‘khairy’ begitu popular sekarang.. Kempen menjatuhkan KJ telah menjadikan nama beliau semakin popular dan dikenali ramai. Berbagai isu nampaknya didiamkan sahaja dan akhirnya ‘salakan’ tadi telah berhenti di bawa angin hingga tiada yang sanggup menyalak lagi ketika ini.

  Kesimpulannya, Najib akan menunggu lagi saat sesuai menjadi Perdana Menteri dan Pak Lah secara biasa atau luar biasa akan mendapat sokongan padu dari mereka yang sukakan perubahan dan pembaharuan dari beliau.

  Kritikan kritikan nampaknya tidak dipedulikan selagi matlamat Pak Lah mewujudkan kerajaan beramanah dari aspek perlaksaan bukan hanya retorik kata kata, tidak menampakkan hasilnya.

  Tindakan tindakan terbaru kerajaan menyakinkan lagi kita semua bahawa kerajaan yang diterajui Pak Lah berada di landasan yang betul dalam menuju era permuafakatan semua pihak, pro kerajaan dan pembangkang hingga mereka juga akan menjadi sebahagian dari perubahan dan tidak lagi mengkritik dan mencela apa sahaja yang dilakukan oleh kerajaan.

  Keberanian beliau mengiktiraf bekas hakim yang dipecat dalam isu krisis kehakiman 1988, telah mengejutkan ramai pihak dan ia sangat positif dalam menilai keseriusan kerajaan membuat perubahan dan pembaharuan walaupun ia tidak disenangi oleh golongan pro bekas perdana menteri sebelum ini..

  Cuma satu sahaja, bilakan penyokong UMNO / BN bersedia membuang kedegilan mereka dari mendesak Pak Lah turun sedangkan ini baru penggal ke dua beliau sebagai Perdana Menteri dan tidak sampai lagi separuh dari usia pemerintahan Tun Mahathir sebelum ini?

  Bilakan mereka akan sedar bahawa kepentingan negara dan rakyat lebih utama dari kepentingan jawatan dan pengaruh mereka ??

  Bilakah mereka akan sedar sikap memburukkan pimpinan itu sangat bertentangan dengan perintah Allah dan Rasul Nya ???

  Jika anda berasa bertanggungjawab, berilah sokongan dan doalah agar sokongan anda diperkenaan Allah dan anda tidak menyokong mereka yang ingin pemimpin pembaharuan seperti Pak Lah , diturunkan dengan cara tidak berhormat dengan melalui protes, desakan dan juga bantahan.

  Jika tidak, anda akan menyesal tidak sudah dengan nasib generasi selepas ini yang akan menderita..

  Kerana siapa ?

  kerana sikap anda lah yang tidak mahu berbuat apa apa ketika ini !

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s