Home > 1 > Kaitan masyarakat madani dengan CIA

Kaitan masyarakat madani dengan CIA


APABILA sesungut patah, kaitan sesuatu dengan sesuatu gagal dihubungkan.  Banyak fenomena sukar dihuraikan.  Minda masyarakat menjadi keliru.  Cahaya menyuluh kegelapan kekeliruan semakin malap.  Dalam keadaan inilah, peniat jahat boleh menggunakan pendekatan untuk kepentingan diri atau organisasinya.

Dasar pertahanan negara maju, khususnya Amerika Syarikat, menggunakan Agensi Perisikan Pusat (CIA) bagi menjayakan misinya menggunakan kesempatan kekeliruan minda masyarakat.  Dalam artikel ini, akan dikhususnya bagaimana CIA menggunakan konsep `masyarakat madani’ atau civil society untuk menyuntik jarumnya di beberapa buah negara.

Di Cuba, menurut Philip Agee yang merupakan mantan pegawai CIA, penggunaan pendekatan teroris untuk menjatuhkan negara berkenaan, gagal.  Pendekatan sekatan ekonomi juga tidak berjaya.  Kini, tulisnya dalam artikel bertajuk The Instrument of US Policy in Cuba: Terorism and Civil Society,  Cuba telah dimasukkan dalam program baru dunia yang dibiaya US untuk membangunkan kumpulan Organisasi Bukan Kerajaan (NGO) atau organisasi sukarela yang dikenali sebagai masyarakat madani.  Menurutnya, pendekatan cara itu bukan baru.  CIA yang dibangunkan sejak 1947 secara rahsia telah membiayai banyak NGO, parti politik, kesatuan sekerja, persatuan perniagaan, pertubuhan belia dan pelajar, profesional, inteklektual dan media bagi menyempurnakan kehendak CIA.

Pendekatan CIA sangat halus, subtle.  Ianya seperti menggunakan benang ungu halus untuk membentuk pakaian cantik berwarna ungu, sehingga orang tidak melihat benang ungu itu lagi, tetapi hanya melihat baju ungu.

Siapakah rakyat dalam sesebuah negara yang berani menentang kumpulan yang mahu mewujudkan masyarakat madani atau masyarakat bertamadun?

Penentangnya seperti orang yang tidak mahu kepada pembentukan masyarakat tertib.  Konsep kabur seperti masyarakat madani itu digunakan.  Begitulah juga pendekatan untuk kononnya mempromosi demokrasi kepada dunia.  Desakan kepada mengadakan pilihan raya bebas.  Parti memperjuangkan keadilan sosial.

Profesor Sosiologi di UC-Santa Barbara, William Robinson yang mengkaji mengenai dasar US dalam ‘promosi demokrasi’ ke negara lain terutama di Sandista Nicaragua dan Vanezuala mendapati, US tidak berhasrat menjadikan negara berkenaan itu demokrasi, tetapi merupakan senjata penjajahan atau imperealisme.

Pelaksana di peringkat akar umbi kepada perjuangan itu juga kebanyakan tidak tahu menahu mengenai kaitan ini.  Mereka seronok menjayakan konsep berkenaan.  Mereka dalam kegilaan untuk merealisasi konsep.  Sedangkan, konsep ideal itu mustahil direalisasikan secara sempurna dalam mana-mana negarapun.

Jika dibandingkan dasar luar negara Malaysia dengan US dalam bidang hak asasi, tentu  semua maklum pencabulan dan pembunuhan rakyat dan bayi tak berdosa di tangan askar US berlaku secara berleluasa.  Namun, NGO atau pertubuhan tajaan mereka di negara lain seolah-olah lebih maksum, berbanding dengan mereka.

CIA juga tidak naif untuk menyalurkan wang secara terus dan terbuka kepada badan-badan NGO atau pertubuhan tajaannya.  Bagaimana mereka melakukan?

Mereka menggunakan pihak ketiga.  Dalam kes Cuba seperti ditulis Philip Agee, US atau CIA menggunakan pihak ketiga seperti Agency for International Development (AID) dan the National Endowment for Democracy (AID) untuk menyalurkan duit kepada pertubuhan berkenaan.

Dalam menyuntik jarum CIA di negara Islam, CIA tidaklah jahil dalam menyumbang dana mereka kepada badan-badan penentang kerajaan secara langsung.  Mereka menyalurkan wang berkenaan kepada negara Islam kaya terlebih dahulu.  Oleh itu, penerima wang berkenaan menyatakan negara Islam membantu mereka.

Justeru, tidaklah pelik untuk melihat banyak aktivis pembangkang di negara Islam yang tidak mempunyai sebarang pekerjaan, tetapi mampu untuk hidup mewah atau sederhana mewah.

Di pihak NGO tempatan atau parti politik pembangkang menyatakan tidak salah mereka dibiayai agensi asing, kerana kerajaan mereka tidak memberikan wang untuk aktiviti parti pembangkang.  Lagipun, perjuangan mereka untuk membentuk masyarakat madani atau memperjuangkan demokrasi tulen.  Mereka berhujah, apa salahnya mengambil wang daripada pihak asing, kerana sekurang-kurangnya ia menggerakkan ekonomi negara.   Hatta, untuk menghalalkan wang dan tindakan menjadi `tali barut’ asing ini, mereka  berhujah, jika dibiayai US dan berkawan rapat dengan US tentu baik sekali, sekurang-kurang boleh menerangkan versi Islam kepada mereka.

Mungkin sukar untuk menjawab hujah mereka,  dan ini menjadi sebab kepada kebanyakan negara untuk menyelamatkan negara mereka tidak berhujah dengan kumpulan ini, tetapi mengambil tindakan undang-undang ala-ISA.  Inilah sebabnya kumpulan berkenaan mahu undang-undang ala-ISA dihapuskan.  Ini kerana sukar mengaitkan mereka di dalam perbicaraan terbuka.  Kebijaksanaan CIA menyebabkan tiada undang-undang yang boleh mengaitkan ejennya dalam mahkamah terbuka.  Tokoh-tokoh tajaan mereka juga dihiasi baju antarabangsa, seperti membawa tokoh berkenaan menjadi profesor pelawat di universiti terkenal atau pejuang hak asasi tersohor.

Tahun 2003,  kerajaan Cuba telah menahan 75 penentang politiknya.  Secara tiba-tiba media dan seluruh dunia mengutuk keras tindakan Cuba.  Termasuk yang ditahan ialah tokoh yang terkenal di peringkat antarabangsa.

Menariknya, dalam sesetengah literatur cendekiawan muslim dinyatakan dalam hukum Islam, hukuman kepada tali barut  ialah bunuh mandatori.  Akan tetapi, parti politik pembangkang yang berlabel Islam menyembunyikan hukuman kepada penderhaka negara.  Langkah ini  seperti Yahudi pernah menyembunyikan undang-undang Islam seperti sebat kepada penzina, sebaliknya mereka menyatakan hukuman tuhan hanya untuk memalukan penzina lalu mereka mengubah hukum itu dengan menyatakan cukup dengan hanya menconteng arang di muka penzina berkenaan.

Advertisements
Categories: 1
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s