Home > Blog Agama > Doa pilihanraya, doa yang disalahguna!

Doa pilihanraya, doa yang disalahguna!

Nabi s.a.w dalam misi dakwahnya mengajak kaum musyrikin Mekah selalu menggunakan pendekatan hikmah dan kelembutan di dalam misinya. Nabi Musa yang sangat bengis pun diperintah untuk menggunakan perkataan lembut ketika bertemu denga sejahat-jahat manusia iaitu Firaun… ” Katakanlah ( wahai Musa dan Harun ) kepada dia ( Firaun ) perkataan yang lembut moga moga dia akan ingat atau takut…Surah Toha : 44

Di situ Allah menunjukkan seorang manusia yang tinggi tarafnya sebagai Nabi dan Rasul yang tergolong dalam golongan Ulul Azmi telah diperintahkan bersama saudarnya Nabi Harun untuk bertemu sejahat-jahat manusia yang pernah lahir di bumi hingga mendakwa dirinya Tuhan hingga dimasukkan kisahnya dalam Al Quran dan diulang-ulang ; untuk menjelaskan banyak perkara.

Antaranya ialah ALlah sifat Rahmat tidak menggunakan pendekatan kasar dalam memberi peringatan atau menakutkan hamba-Nya.. Meskipun ia seorang yang amat amat jahat dan tidak menyembah ALlah dan mengesakan-Nya.

Namun kita lihat PAS tidak sealim Nabi Musa atau setaraf dengan baginda, dan UMNO tidak pula seteruk firaun sehingga layak diletak dalam golongan kafir dan keluar dari agama, tetapi pendekatan PAS jelas sekali tidak selari dengan hujah yang dikemukakan Al Quran.

Mereka mengikut hawa nafsu bukan peringatan Al Quran dalam berdakwah sehingga kita dapat lihat politik kebencian berleluasa di Malaysia.

Meskipun sekarang masih terkawal namun sampai bila kita harus berdiam diri melihat satu persatu kemungkaran PAS dalam menjadi pendakwah dan pentadbir bagi membangunkan umat Islam di negara kita khususnya.

UMNO selalu diserang dan dikritik hingga membawa kepada datuk Pak Lah yang dikaitkan dengan golongan Badawi yang hanya pandai menjaga ternakan di padang pasir dan tidak berpendidikan. Itulah politik PAS dan itulah imej Islam yang digambarkan oleh PAS.

Doa pilihanraya yang disiarkan dalam tranungkite di alamat berikut : http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=6790

menarik perhatian saya di mana segala keburukan dipohon agar musuh PAS akan menderita dan ditimpa bencana seperti

Doa yang sepatutnya dihalakan kepada bukan Islam telah dihalakan muncungnya kepada musuh PAS yang tidak lain iaitu UMNO…

Mungkin PAS akan berkata siapa makan cili akan terasa pedasnya, tetapi realitinya ialah selain DAP MCA MIC dan parti komponen BN, UMNO adalah antara musuh PAS yang mana dicap sebagai parti sekular dan tidak Islam serta kafir lantaran tidak mahu menggunakan hukum hudud dalam perundangan negara.

Pembaca boleh berfikir sendiri apakah yang patut dibuat ketika memilih nanti kerana kita rasa sudah banyak kesilapan PAS yang dibuat berbanding kebetulan yang dilakukannya selama ini samada sebagai Parti atau Kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu satu ketika dahulu.

Kita rasa perlu disedarkan semua bahawa PAS hanya menyebabkan Islam semakin hilang harumnya. Makin sirna dan makin kelam dalam pandangan bukan Islam.

Akhir sekali, kebaikan tidak bererti boleh menutup kejahatan jika kejahatan sudah memenuhi timbangan dan lebih berat dari kebaikan itu sendiri.

Doa ialah senjata mukmin, bukan muslim yang tidak akan berkesan senjatanya kerana masalah hati yang masih berkarat dan gelap dari cahaya Tuhan.

Wallahu A’lam wa ana Ajhal….

oleh : Pena Biasa

Advertisements
Categories: Blog Agama Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s