Home > Politik Malaysia > SPR menipu – PRESIDEN PAS

SPR menipu – PRESIDEN PAS

Di KUALA LUMPUR, Pas membantah langkah SPR memperkenalkan peraturan baru pada saat akhir dengan mewajibkan semua calon mengemukakan Akuan Berkanun (Borang 5 atau 5A) dengan duti setem pada hari penamaan calon.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa apa yang dilaksanakan itu jelas menunjukkan SPR ingin memberi kelebihan kepada Barisan Nasional (BN) untuk menang pada pilihan raya umum kali ini.

“Perkara ini jelas menunjukkan SPR terbabit sama dalam menjalankan penipuan dalam pilihan raya ini,” katanya.

Abdul Hadi berkata, arahan yang dikeluarkan pada saat akhir ternyata menyukarkan calon yang bakal bertanding dan sebagai badan yang ditubuhkan kerajaan setiap peraturan baru sepatutnya diumumkan sejurus Parlimen dibubarkan dan bukan pada saat akhir penamaan calon.

Bagaimanapun, katanya, Barisan Alternatif (BA) akan mengambil sikap untuk tidak memulaukan pilihan raya, sebaliknya menentang secara habis-habisan.

“Kami memberi amaran kepada SPR sekiranya terdapat bukti kezaliman disebabkan masalah teknikal yang dibuat suruhanjaya itu, kami akan tentang sehingga pilihan raya tamat,” katanya.

Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, peraturan baru itu akan memberikan kesukaran kepada pembangkang terutama bagi negeri yang cuti umum jatuh pada hari Jumaat.

“Kalau ada kes pencalonan ditolak disebabkan masalah teknikal ini, kami akan ‘mengamuk’ dan menentang,” katanya sambil menyifatkan pilihan raya umum kali ini sebagai yang paling kotor di Malaysia.

—————————————————————————————————————————

Pena biasa menyifatkan tindakan menuduh SPR menipu dan menyusahkan oleh PAS serta menggugut akan mengamuk jika pencalonan ditolak jelas menunjukkan kelemahan PAS yang sudah awal lagi ingin menunjukkan belangnya jika ditolak dalam pencalonan yang akan bermula pagi ini Ahad 24 Feb 2008.

Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu mungkin tidak sedar bahawa BN pernah ditolak pencalonannya pada PRU 2004 di DUN Senggarang akibat kesilapan mengisi borang hingga membolehkan PAS memenangi kawasan tersebut dengan percuma. Adakah di situ satu penipuan juga oleh SPR ?

Macam macam reaksi PAS apabila peraturan ini dilaksanakan dengan umum melihat PAS sudah merasai tekanan meskipun UMNO dan BN juga tidak kurang menghadapi tentangan dan bantahan dari rakyat ketika mana calon pilihan mereka tidak dikekalkan dan digugur dengan diganti oleh calon baru yang mungkin tidak menepati selera mereka pada pemilihan kali ini…

Isu terbaru berkaitan Husam yang dilaporkan menyuruh mendoakan musibah bagi pengundi yang berkonvoi pulang ke Kelantan bagi mengundi UMNO juga menampakkan lagi sifat tidak beretika PAS yang tidak ingin memberi peluang kepada rakyat membuat pilihan mereka dengan bebas tanpa ditekan oleh mana mana pihak. Tindakan berdoa namun meminta musibah sesama saudara seagama ibarat meminum penawar dan racun pada masa yang sama. Ia boleh menjadi doa yang akan kembali kepada yang berdoa sendiri kerana setiap doa itu akan diamin oleh malaikat yang berkata : kamu pun seperti apa yang didoakan.

Kadang-kadang adalah lebih baik diam dari membuang masa melihat ‘lawak bodoh ‘ PAS yang semakin ditolak oleh rakyat walaupun ada juga yang tidak sedar mereka telah menyokong parti yang tidak akan membawa apa apa kepada agama melainkan permusuhan dan perbalahan sesama umat yang tentu tidak diredhai Allah dan Rasulullah serta sekelian orang soleh di mana sahaja mereka berada.

Jangan kerana politik dan sedikit kekuasaan menyebabkan agama kita menjadi mangsa keadaan…Fikirlah dengan tenang!

Advertisements
Categories: Politik Malaysia Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s