Home > Link Berita Utama kita, Politik Malaysia > Pas janji benarkan demonstrasi jalanan – Presiden PAS Datuk Seri Hj Hadi Awang

Pas janji benarkan demonstrasi jalanan – Presiden PAS Datuk Seri Hj Hadi Awang

KANGAR: Pas berjanji akan membenarkan orang ramai mengadakan bantahan melalui demonstrasi jalanan jika parti itu menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 ini dan dapat membentuk kerajaan.Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, berkata parti itu tidak akan menghalang demonstrasi jalanan kerana Pas mahu membentuk apa yang didakwanya kerajaan yang mengamalkan demokrasi sebenar.

Beliau berkata, tindakan pihak berkuasa menghalang tunjuk perasaan atau demonstrasi jalanan tidak mencerminkan amalan demokrasi.

Abdul Hadi berkata, kerajaan demokrasi sebenar harus memberi kelonggaran kepada rakyat menyuarakan bantahan.

“Malah, amalan sedemikian juga memberi peluang kepada kerajaan membetulkan kesilapan.

“Jika tuduhan dibuat tidak betul, maka kerajaan perlu jawab. Kalau tidak, kerajaan tak akan tahu silap sendiri,” katanya dalam ceramahnya di sini, malam kelmarin.

Ceramah itu diadakan sempena kempen ‘Gelombang Kuning, Semarak Hijau’. Hadir sama, Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din dan Pesuruhjaya Pas Perlis, Hashim Jasin.

Beliau mendakwa amalan demokrasi diamalkan Barisan Nasional (BN) tidak betul kerana bukan seperti di Amerika Syarikat yang membenarkan rakyatnya melakukan tunjuk perasaan walaupun di depan bangunan Rumah Putih.

“Ini bukan demokrasi yang betul. Apa salahnya buat demonstrasi? Bukannya dia orang bakar kereta, kalau bakar, ambil tindakan,” katanya.

Selain pembentukan negara demokrasi, Abdul Hadi turut menyentuh janji pembangkang itu untuk menubuhkan negara kebajikan yang didakwa gagal dilakukan BN.

Sementara itu, Abdul Hadi mengulangi hasratnya untuk bertanding di Parlimen Kepala Batas yang menjadi kubu kuat Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

“Saya memang berminat bertanding di Kepala Batas, tapi saya tak tahulah kalau PM nak lari ke kawasan lain pula,” katanya.

‘ Pena Biasa ‘ hanya mampu menggeleng kepala dan tersenyum membaca dan melihat kenyataan PRESIDEN PARTI ISLAM SEMALAYSIA yang didaftar sebagai satu parti yang sah bertanding di Malaysia. Dengan kedudukan yang tertinggi di dalam hieraki parti yang mendakwa amat Islam dan komited , tentu kenyataan di atas tidak sesuai diungkapkan. Walhal mereka juga yang beria-ia menghalang dan memboikot barang-barang dari Amerika Syarikat. Namun atas tujuan menghalalkan tindakan tentu sekali ia tidak mengapa walaupun terpaksa menjilat kembali ludah yang dihambur sebelum ini. Datuk Seri Hj Hadi Awang nampaknya menyukai demokrasi di Amerika Syarikat yang difikirkannya menyokong kebebasan bersuara di kalangan rakyat. Dan juga membawa maksud bahawa perbuatan PAS adalah Islam sebenar dan tiada yang lebih Islam selain PAS…Walaupun mereka berdemontrasi di jalan hingga menyusahkan mana mana pihak yang berkaitan.

Dalam keriuhan dan kesibukan mengundi dan meraih undi serta berkempen tentu sekali semua pihak terlibat akan mengemukakan hujah dan fakta bagi memperlihatkan kepada pengundi bahawa parti mereka yang patut menjadi pilihan. Dalam keghairan ini tentu kadang-kadang ia menjalar dan melangkaui sempadan dan batasan yang dibenarkan kerajaan atau Islam. Ia disengaja atau dibuat buat tidak sengaja asalkan ia dapat menutup sebarang kelemahan atau kesilapan pihak yang terlibat. Akhir sekali rakyat akan menilai dan pemenang ialah mereka yang dapat meraih keyakinan dan undian rakyat samada ia terhasil dari tipu daya atau perang saraf dan sebagainya.

Kita percaya demonstrasi adalah satu perbuatan yang hanya menyusahkan. Tidak ada demonstrasi yang berakhir dengan aman jika ia sudah melibatkan ribuan peserta dan diprovokasi oleh pihak tertentu. Sukar keamanan dikekalkan jika demonstrasi menjadi mainan harian rakyat. Kegiatan mereka yang tidak terlibat dan berminat dengan demonstrasi akan terencat dan tentu juga sekali gus menutup peluang menjalankan kegiatan harian dengan bebas dan aman. Lebih lebih lagi para peniaga yang bergantung kepada pelanggan di dalam menjana keuntungan. Tentu tiada jawapan ya jika ditanya adakah mereka akan bersetuju dengan tindakan demonstrasi jalanan seperti mana yang diadakan sekarang samada dari parti politik atau Badan bukan Kerajaan ( NGO ).

Sentiasa ada pihak yang ingin mengambil kesempatan di atas kemakmuran dan keamana negara kita. Tentu sekali tidak sedikit yang cuba menangguk di air yang keruh jika mereka dapati ada peluang terbuka luas di depan mata. Tindakan menghimpunkan ribuan manusia dan menunjuk perasaan tanpa ada kawalan akan menarik minat pengkhianat negara mencetuskan huru hara. Dalam zaman canggih sekarang, berita seumpama itu tentu menjadi tawaran menarika bagi melariskan serta memburukkan imej dan maruah negara di peringkat antarabangsa. Ibarat pergaduhan antara anak dibawa ke luar rumah hingga mencetuskan pandangan serong masyarakat tentu akan menyebabkan ibu bapa akan merasa terhina dan malu dengan tindakan anak mereka. Adakah itu yang mereka ingin lakukan dengan mencemar nama negara agar mereka akan mendapat sokongan undian dari rakyat ?

Cakap ingin menmbenarkan demonstrasi adalah cakap retorik semata-mata yang boleh jadi membuka hati pengundi menyokong atau menolak terus undi kepada mereka. Tindakan itu boleh menjadi senjata membunuh atau senjata makan tuan jika ia tidak dijaga bersungguh-sungguh. Kesan dari kenyataan itu amat teruk sekali sekarang apatah lagi jika dilaksanakan nanti jika PAS dipilih menjadi kerajaan memerintah Malaysia. Kerana bukan sebarang orang yang bercakap tetapi seorang yang amat tinggi dalam kedudukan sebuah parti Islam yang dikenali ramai di peringkat nasional dan antarabangsa.

Tentu sekali jumlah peserta berdemontrasi akan menunjukkan dengan jelas berapa ramai yang sudah benci atau muak dengan kepimpinan masa sekarang yang dikata telah menyalahgunakan kuasa, menipu dan rasuah, dan lain lain lagi. Itulah sebabnya PAS dengan jelas ingin mendorong rakyat Malaysia agar menyokong mereka jika ingin mengadakan demonstrasi jalanan secara mingguan atau bulanan. Mereka boleh menggunakan undi bagi menolak BN yang sering menolak permohonan rakyat untuk berdemonstrasi walhal rakyat juga yang menjadi akan menanggung kesannya nanti jika demonstrasi diadakan seperti di negara jiran sehingga menyebabkan ketakutan dan kebimbangan di kalangan rakyat jelata lantaran aktiviti demonstrasi jalanan yang sering diadakan.

Macam macam lagi kita telah dan akan dengar kenyataan dari pemimpin bertaraf Ulama ini yang kita pun tidak pasti ulama dari golongan mana yang sebenarnya mereka ini. Kerana ulama pewaris Nabi tidak ada yang menyuruh ke arah demonstrasi atau huru hara bahkan merekalah yang menahan dari kekacauan dan kezaliman dengan memberi ilmu dan Hikmah kepada muridnya dengan harapan mereka akan menjadi alim yang takutkan Allah Taala dari pujian manusia. Yang susah mendengar kata kata nista dari mereka. Yang kuat amalannya hingga suka mendoakan musuhnya…Yang membalas kejahatan dengan kebaikan. Yang merasa amat berdosa bukan menjadi penjaga syurga… Yang amat suka kedamaian dan perpaduan …. Siap mencabar dan bersemuka dalam pilihanraya nanti meskipun tidak diketahui adakah betul cabarannya itu atau sekadar menunjuk jaguh di depan penyokong?

Moga pilihanraya kali ini yang terakhir bagi PAS dan dengan harapan agar PAS tidak lagi menjatuhkan hukuman sendiri kepada UMNO dan menjadikan mereka sebagai rakan yang perlu didekati bukan lawan yang perlu dimusuhi.

Moga Islam tidak akan tercemar dengan perbuatan pendusta dari ahlinya…. Moga imej Islam tidak layu di sebalik kekeringan iman dan kepanasan amalan ilmuan kita di akhir zaman ini. Moga Islam tetap unggul di tangan ahli yang sebenar-benar pewaris para Nabi a.s.. Amin Ya Rabb

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s