Home > Politik Malaysia > Alasan kekalahan tanda kelemahan PAS menghadapi UMNO

Alasan kekalahan tanda kelemahan PAS menghadapi UMNO

Orang yang bagus dan berkebolehan tentu tidak akan mengaku kalah dan mencipta alasan demi alasan bagi menutup kekurangan atau kelemahan dirinya. Dia akan mencari jalan mencapai kejayaan bukan memberi seribu satu alasan di atas kegagalan.

Sifat rendah hati yang berlawan dengan ketinggian diri atau takabur adalah mengakui kesalahan dan kesilapan. Bukan mempertahankan segala apa jua yang dilakukannya. Dia akan mengaku dan membaiki kelemahan diri.

Seperti kisah Nabi Adam a.s yang membuat kesalahan lalu mengakui kekesalannya dan memohon ampun atas keterlanjuran lalu jadilah dia orang pertama melakukan kesalahan namun yang PERTAMA memohon taubat di atas kesalahan yang dilakukannya. Berulang kali serta berterusan usahanya memohon ampun kepada Allah atas kesilapan. Yang mana hikmah di sebalik itu ialah manusia mula tinggal di bumi yang menjadi tempat mereka menumpahkan darah dan menguruskan alam dengan menjadi hamba ALlah yang baik atau terpesong dari jalan yang benar sehingga ada yang menjadi hamba yang tidak baik kepada ALlah dengan menyembah selain-Nya.

PAS setiap kali pilihanraya memberi berbagai alasan bagi menutup kesalahan atau kesilapan politik mereka. Dengan alasan tersebut mereka merasa ia boleh menampakkan mereka terus gah dan hebat di kaca mata penyokong dan pendokongnya. Antara alasan mereka :

1. PAS tidak diberi peluang di media utama negara untuk menjelaskan agenda dan fahaman mereka

Ini bagi penulis adalah alasan sahaja yang sudah jarang didengar sekarang ini. Mungkin faktor ini diatasi dengan pembangunan internet dan teknologi GPRS, SMS, MMS dan lain-lain lagi yang memudahkan usaha menyebarkan fikrah mereka dengan cepat dan berkesan. Tambahan pula pengguna internet di Malaysia sekarang sehingga September 2006, pengguna internet di Malaysia adalah seramai lebih 11 juta orang! Kira-kira 40% peratus jumlah penduduk.

Peratusan pengguna internet di Malaysia adalah antara yang tertinggi di Asia selepas Hong Kong, Jepun, Korea, Singapura dan Taiwan.

Bahkan kita boleh katakan bahawa pengguna internet adalah golongan yang celik IT dan bukan dari golongan biasa. Tentu mereka yang menggunakan internet ini amat berkesan dalam menjadi tapak menyebarkan pengaruh PAS menjalar ke segenap lapisan masyarakat.

Bagaimanapun kita tetap mendengar PAS memberi alasan tiada ruang diberikan kepada mereka…

2. SPR menjadi alat pemerintah

Ini juga alasan yang tidak kukuh bagi menutup alasan kekalahan mereka. Bagaimana pilihanraya 1999 menjadi bukti jelas bahawa mereka boleh menang dengan begitu banyak sekali bahkan hampir menyapu bersih semua tempat di Kelantan, Terangganu serta Kedah dan juga Selangor. Sentimen Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dipecat menaikkan kemarahan rakyat hingga mereka benar benar menolak kerajaan BN walaupun ia juga telah diubah ketika PRU 2004 yang lalu dengan kemunculan Pak Lah sebagai pemimpin BN yang terkenal dengan gelaran MR Clean selama ini…

Jika benar SPR menjadi alat tentu PAS tidak akan merasa langsung kerusi DUN dan PARLIMEN dan juga peluang memerintah di Kelantan dan Terangganu sebelum ini. Jadi di manakah rasional SPR menjadi kambing hitam dalam isu menutup kekalahan PAS di dalam pilihanraya umum sebelum ini?

Isu pengundi hantu juga dikaitkan dan digembar-gembur walhal kemenangan mereka tetap diterima dengan lapang dada di dalam kekecohan pengundi hantu yang saban kali timbul isunya di dalam detik menjelang pilihanraya…

3. UMNO memberi rasuah jutaan ringgit kepada rakyat

Ini juga satu slogan mengaburkan mata rakyat. Memberi bantuan menggunakan peruntukan kerajaan dikatakan sebagai rasuah pilihanraya. Adakah kenaikan gaji sebelum ini dikategorikan sebagai rasuah juga? jika benar rasuah tentu tidak halal mereka yang mengikut fatwa politik ini untuk memberi makan anak isteri mereka dari hasil kenaikan gaji ini.

Kerajaan di dalam tempoh berkempen adalah kerajaan sementara dan mereka tetap mendapat peluang menggunakan jentera kerajaan kerana penggal pemerintahan belum tamat sepenuhnya lagi. Tidak salah mereka menggunakan kemudahan yang disediakan kerajaan kerana jika tidak tentu mudah sahaja bagi pihak tertentu untuk mengambil peluang mencedera atau mengganggu pihak pentadbiran negara sehingga tidak mustahil ada nyawa yang akan melayan….Kabinet sementara sementara menunggu kabinet baru adalah sah dan mempunyai peruntukan sewajarnya bagi memudahakan urusan mereka sementara menunggu kabinet baru dibentuk selepas pilihanraya.

Sebarang peruntukan atau bantuan adalah mengikut kaedah dan cara yang diguna pakai bagi kelulusannya bukan diguna sebarangan untuk meraih undi rakyat….Bantuan adalah dari kutipan cukai rakyat dan dikembalikan kepada rakyat ketika pilihanraya atau selepasnya….Tidak timbul isu rasuah kerana yang menikmatinya adalah rakyat sendiri yang berhak menerimanya setelah menepati ciri ciri atau kriteria yang diperlukan.

4. Permit tidak diberikan kepada PAS memberi ceramah

Jika benar isu ini tentu kita tidak akan melihat poster ceramah bertebaran merata-rata di kubu kuat PAS selama ini. Tentu tiada juga aktiviti perniagaan VCD politik yang amat laris setiap kali ceramah umum diadakan. Tentu tiada langsung permit akan diberikan kepada PAS lantaran bukan parti pro kerajaan. Namun pihak berkuasa lagi arif dan teliti dalam memberi permit berdasarkan situasi terkini bukan cenderung kepada mana mana parti….Mereka mementingkan keselamatan dan ketenteraman awam melebihi cita-cita politik mana mana pihak.

Ada lagi alasan PAS namun rasanya tidak perlulah dipanjangkan lagi isu ini…kerana alasan akan sentiasa muncul dari mulut yang mahu menjadikan alasan make up terbaik menutup sebarang kekurangannya……

Advertisements
Categories: Politik Malaysia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s